Mleczny ryż z cynamonem, delikatne jabłka z figami, do tego kleks z gorzkiej czekolady posypany orzechami włoskimi - czyli wszystkie smaki jesieni! ;)
Składniki:
1/3 szklanki ryżu,
3/4 szklanki mleka + 3 łyzki,
1/3 szklanki wody,
łyżeczka cynamonu,
szczypta soli,
łyżeczka cukru,
duże jabłko,
figa świeża,
łyżka posiekanych orzechów włoskich,
4 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ryż płukamy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast w wodzie - w mleku.Dodajemy w trakcie cynamon, cukier. Mieszamy co jakiś czas, żeby nie przywarł do dna.
Odstawiamy po przykryciem na około 15 minut.
W tym czasie, obieram jabłka. Kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę. Gotujemy do miękkości.
Figę przekroić na pół, wydrążyć miąższ, dodać do jabłek. Wymieszać. Za pomocą widelca rozdrobnić.
Czekoladę rozpuszczamy w małym rondelku z dodatkiem 3 łyżek mleka.
Na talerzyk wykładamy ryż, następnie jabłka z figą, polewamy czekoladą, posypujemy orzechami.
Składniki:
1/3 szklanki ryżu,
3/4 szklanki mleka + 3 łyzki,
1/3 szklanki wody,
łyżeczka cynamonu,
szczypta soli,
łyżeczka cukru,
duże jabłko,
figa świeża,
łyżka posiekanych orzechów włoskich,
4 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ryż płukamy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast w wodzie - w mleku.Dodajemy w trakcie cynamon, cukier. Mieszamy co jakiś czas, żeby nie przywarł do dna.
Odstawiamy po przykryciem na około 15 minut.
W tym czasie, obieram jabłka. Kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę. Gotujemy do miękkości.
Figę przekroić na pół, wydrążyć miąższ, dodać do jabłek. Wymieszać. Za pomocą widelca rozdrobnić.
Czekoladę rozpuszczamy w małym rondelku z dodatkiem 3 łyżek mleka.
Na talerzyk wykładamy ryż, następnie jabłka z figą, polewamy czekoladą, posypujemy orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz