Sałatka z jajkiem i dipem czosnkowym

Sałatka z jajkiem, delikatnym serem twarogowym, dojrzałymi pomidorami, ogórkami, chrupiącymi grzankami i mocno czosnkowym dipem czosnkowym. 




Składniki:
(na 2 porcje)
3/4 opakowania mieszanki sałat,
2 jajka,
gruby plaster sera twarogowego w kostce półtłustego,
1/2 ogórka małosolnego,
1/4 ogórka kiszonego,
pomidor,
2 łyżki grzanek,
150 ml jogutu naturalnego,
3 małe ząbki czosnku,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki majeranku

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo.

Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu wraz z ziołami i solą. Mieszamy.
Pomidor, ogórki kroimy w plasterki.
Jajko dzielimy na ćwiartki, a ser w kosteczki.

Na talerzu układamy sałatę, układamy pomidory, ogórki, jajka, ser oraz grzanki (ja zrobiłam z kromki chleba - pokroiłam w kostkę i podgrzałam na suchej patelni, aż stały się lekko rumiane i chrupiące).
Podajemy wraz z dipem czosnkowym.




Komentarze

  1. Prosta wiosenna sałatka to świetny pomysł na chłodne, jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz