Pyszne naleśniki z serem, rodzynkami w rumie, zapiekane pod budyniem śmietankowym. Są obłędne!
Składniki:
na naleśniki:
500 ml mleka,
2 szklanki mąki,
2 łyżki cukru,
jajko,
szczypta soli
na farsz:
500 g sera półtłustego,
3 łyżki cukru,
200 ml jogurtu naturalnego,
1 łyżka przyprawy do sernika,
100 g rodzynek,
3 kieliszki rumu,
dodatkowo:
500 ml mleka,
budyń śmietankowy,
łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Składniki na na ciasto naleśnikowe mieszamy razem. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Rodzynki moczymy w rumie min. 30 minut.
Do sera dodajemy jogurt, cukier, przyprawę do sernika, odsaczone rodzynki. Mieszamy.
Na naleśniki nakładamy ser i składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zalewamy nim naleśniki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni i ustawionego na termoobieg piekarnika na około 10 minut.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Składniki:
na naleśniki:
500 ml mleka,
2 szklanki mąki,
2 łyżki cukru,
jajko,
szczypta soli
na farsz:
500 g sera półtłustego,
3 łyżki cukru,
200 ml jogurtu naturalnego,
1 łyżka przyprawy do sernika,
100 g rodzynek,
3 kieliszki rumu,
dodatkowo:
500 ml mleka,
budyń śmietankowy,
łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Składniki na na ciasto naleśnikowe mieszamy razem. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Rodzynki moczymy w rumie min. 30 minut.
Do sera dodajemy jogurt, cukier, przyprawę do sernika, odsaczone rodzynki. Mieszamy.
Na naleśniki nakładamy ser i składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zalewamy nim naleśniki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni i ustawionego na termoobieg piekarnika na około 10 minut.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Takich cudowności jeszcze nie jadłam, a uwielbiam naleśniki w każdej postaci!
OdpowiedzUsuń