Czekoladowy deser na bazie mleka i jogurtu naturalnego, do tego słodka żurawina i chrupiące orzechy.
Składniki:
200 ml mleka,
180 g jogurtu naturalnego,
2 czubate łyżki kakao,
4 łyżeczki żelatyny,
1/4 szklaki gorącej wody,
łyżeczka miodu,
2 łyżki suszonej żurawiny,
2-3 łyżki orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
Do mleka dodajemy kakao, miód i podgrzewamy. Dodajemy żelatynę, mieszamy.
Odstawiamy, aby lekko przestygła.
Następnie do jogurtu dodajemy kilka łyżek masy czekoladowej - należy podnieść temperaturę jogurtu, aby nie było grudek. Dodajemy do pozostałej masy czekoladowej, mieszamy.
Przelewamy do naczynek, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie były całą noc).
Przed podaniem posypujemy żurawiną i orzechami.
Składniki:
200 ml mleka,
180 g jogurtu naturalnego,
2 czubate łyżki kakao,
4 łyżeczki żelatyny,
1/4 szklaki gorącej wody,
łyżeczka miodu,
2 łyżki suszonej żurawiny,
2-3 łyżki orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
Do mleka dodajemy kakao, miód i podgrzewamy. Dodajemy żelatynę, mieszamy.
Odstawiamy, aby lekko przestygła.
Następnie do jogurtu dodajemy kilka łyżek masy czekoladowej - należy podnieść temperaturę jogurtu, aby nie było grudek. Dodajemy do pozostałej masy czekoladowej, mieszamy.
Przelewamy do naczynek, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie były całą noc).
Przed podaniem posypujemy żurawiną i orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz