Sałatka ogórkowa do słoików na zimę

Tak - do zimy jeszcze daleko, ale warto wykorzystać takie warzywa jak ogórki, żeby już teraz przygotować pyszną sałatkę w pomidorowo - ketchupowej zalewie.


Składniki:
8 dużych ogórków gruntowych,
Pół małej cukinii,
duża marchewka,
duża czerwona cebula
160 g przecieru pomidorowego,
3 duże łyżki ketchupu łagodnego,
pół szklanki octu 10%,
5 łyżek cukru,
1/4 szklanki oleju,
łyżeczka pieprzu grubo mielonego,
łyżeczka słodkiej papryki,
ziele angielskie 5 sztuk,
3 liście laurowe,
łyżka soli

Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w plastry, zasypujemy około łyżką soli. ostawiamy, aby puściły sok na około godzinę. Po tym czasie odsączamy dokładnie z nadmiaru wody.
Cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.

Ocet mieszany wraz z olejem, cukrem przyprawami, przecierem pomidorowym oraz ketchupem.
Do gotującej się zalewy dodajemy warzywa. Mieszamy. Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
Do wyparzonych i suchych słoiczków przekładamy gorącą sałatkę. Szybko zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Komentarze