Ciasto biszkoptowe w trzech smakach, przełożone dżemem wiśniowym, kremem budyniowym oraz karpatkowym, posypane czekoladowymi płatkami.
Pyszne i efektowne ciasto na urodziny, imieniny, święta, spotkania rodzinne i ze znajomymi.
Składniki:
na ciasto:
6 jajek,
1/4 szklanki oleju,
szklanka maki typ 480,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli,
1/2 szklanki,
opakowanie cukru wanilinowego,
5 łyżek wiórek kokosowych,
2 łyżki kakao,
3 łyżki maku niebieskiego mielonego
masa budyniowa:
budyń śmietankowy 40g,
400 ml mleka,
150 g masła,
łyżka cukru
masa karpatkowa:
opakowanie masy karpatkowej,
350 ml mleka
dodatkowo:
dżem wiśniowy ok 400 g,
sok z 3 łyżek cytryny + 1/4 szklanki wody,
płatki czekoladowe 2 opakowania
Przygotowanie:
ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo olej i cukier, zmniejszamy obroty dodajemy żółtka i na samym końcu również stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Masę dzielimy na 3 części.
Do pierwszej dodajemy cukier wanilinowy i wiórki kokosowe, do drugiej kakao, a do trzeciej mak.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masy: każdej po łyżce tak, aby powstał łaciaty wzór, gdy zostanie nam jeszcze ciasta, wykładać jako druga warstwę.
Pieczemy w nagrzany do 170 stopni piekarniku przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Studzimy, a następnie dzielimy na dwa blaty ciasta.
masa budyniowa:
Proszek budyniowy rozrabiamy w mleku, dodajemy cukier, zagotowujemy. Pod koniec gdy masa zacznie gęstnieć, należy mieszać, aby nie przywarła do dna.
Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę.
Gdy budyń będzie już całkiem zimny, dodajemy stopniowo masło.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
masa karpatkowa:
Masę rozrabiamy w 350 ml zimnego mleka. Miksujemy aż masą zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji (około 3-5 minut na wysokich obrotach)
składnie ciasta:
Dolny blat ciasta nasączamy połową przygotowanej wcześniej cytryny z wodą.
Smarujemy 200g dżemu wiśniowego, przekładamy masę budyniową, następnie drugi blat ciasta, który nasączamy pozostały ponczem, smarujemy pozostałym dżemem, wykładamy krem karpatkowy, wyrównujemy i a koniec posypujemy czekoladowymi płatkami.
Wkładamy do lodówki na min. 3 godziny - najlepiej na noc, aby ciasto odpowiednio zmiękło, aby "smaki się przegryzły".
Pyszne i efektowne ciasto na urodziny, imieniny, święta, spotkania rodzinne i ze znajomymi.
Składniki:
na ciasto:
6 jajek,
1/4 szklanki oleju,
szklanka maki typ 480,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli,
1/2 szklanki,
opakowanie cukru wanilinowego,
5 łyżek wiórek kokosowych,
2 łyżki kakao,
3 łyżki maku niebieskiego mielonego
masa budyniowa:
budyń śmietankowy 40g,
400 ml mleka,
150 g masła,
łyżka cukru
masa karpatkowa:
opakowanie masy karpatkowej,
350 ml mleka
dodatkowo:
dżem wiśniowy ok 400 g,
sok z 3 łyżek cytryny + 1/4 szklanki wody,
płatki czekoladowe 2 opakowania
Przygotowanie:
ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo olej i cukier, zmniejszamy obroty dodajemy żółtka i na samym końcu również stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Masę dzielimy na 3 części.
Do pierwszej dodajemy cukier wanilinowy i wiórki kokosowe, do drugiej kakao, a do trzeciej mak.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masy: każdej po łyżce tak, aby powstał łaciaty wzór, gdy zostanie nam jeszcze ciasta, wykładać jako druga warstwę.
Pieczemy w nagrzany do 170 stopni piekarniku przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Studzimy, a następnie dzielimy na dwa blaty ciasta.
masa budyniowa:
Proszek budyniowy rozrabiamy w mleku, dodajemy cukier, zagotowujemy. Pod koniec gdy masa zacznie gęstnieć, należy mieszać, aby nie przywarła do dna.
Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę.
Gdy budyń będzie już całkiem zimny, dodajemy stopniowo masło.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
masa karpatkowa:
Masę rozrabiamy w 350 ml zimnego mleka. Miksujemy aż masą zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji (około 3-5 minut na wysokich obrotach)
składnie ciasta:
Dolny blat ciasta nasączamy połową przygotowanej wcześniej cytryny z wodą.
Smarujemy 200g dżemu wiśniowego, przekładamy masę budyniową, następnie drugi blat ciasta, który nasączamy pozostały ponczem, smarujemy pozostałym dżemem, wykładamy krem karpatkowy, wyrównujemy i a koniec posypujemy czekoladowymi płatkami.
Wkładamy do lodówki na min. 3 godziny - najlepiej na noc, aby ciasto odpowiednio zmiękło, aby "smaki się przegryzły".
mam na nie ochotę!
OdpowiedzUsuńWitam, czy może być masa makowa zamiast suchego maku?
OdpowiedzUsuńMasa makowa może być zbyt ciężka i mokra, aby ją dodać. Ale jeśli zrobisz z masa makową i ciasto wyjdzie dobre (nie będzie się rozpadać) to daj prosZę znać 😊
UsuńNa jakiej wielkości blachę te proporcje?
OdpowiedzUsuń24 cm × 28 cm😊
Usuńszkoda ze nie jest podany przepis na mase karpatkowa,niestety nie uzywam nic w proszku i tez niemam gdzie kupic
OdpowiedzUsuń