Chleb dyniowy

Chleb z chrupiącą skórką, pestkami dyni, w pięknym jesiennym, dyniowym kolorze!



Składniki:
40g świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
łyżeczka cukru
łyżka soli
łyżeczka kurkumy
2 łyżki oleju
1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
4 czubate łyżki puree z dyni - przepis tutaj
3 łyżki pestek dyni + łyżeczka do posypania

Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy wraz z cukrem i łyżką mąki w szklance ciepłej wody.
Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Mąki mieszamy razem z solą, kurkumą, pestkami dyni, dodajemy zaczyn drożdżowy, olej, puree z dyni i zagniatamy na jednolitą masę dodając stopniowo pozostałą wodę.
Formujemy kulkę.
Przekładamy do dużej miski, która przykrywamy folia spożywczą. Wstawiamy na noc do lodówki.
Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, zagniatamy przez kilka chwil, posypujemy pestkami dyni, odkładamy na 30 minut przerywając ściereczką.
Nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym do 200 stopni.
Przekładamy ciasto do ciepłego naczynia. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 35 minut, następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Wyjmujemy chleb z piekarnika, przekładamy na kratkę, aby chleb wystygnąć.
Nie kroimy ciepłego chleba.



Komentarze

Prześlij komentarz