Placki pancakes na kefirze

Na podwieczorek lub śniadanie puszyste placki na kefirze, delikatne, mięciutkie - świetnie smakują z syropem klonowym. Można podawać także z owocami. 

Składniki:
(na około 15 placków)
szklanka mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru,
200 ml kefiru,
2 łyżki oleju + łyżeczka,
duże jajko,
syrop klonowy lub miód

Przygotowanie:
Do kefiru dodajemy jajko oraz 2 łyżki oleju, mieszamy za pomocą trzepaczki, następnie dodajemy cukier oraz przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy energicznie trzepaczką lub miksujemy za pomocą miksera.
Odstawiamy na 2-3 minuty.
Patelnię smarujemy łyżeczką oleju, mocno rozgrzewamy. Nakładamy po łyżce ciasta na patelnię zachowując odstępy. Smażymy na średnim ogniu po około 1,5 minuty z każdej strony, aż będą lekko rumiane.
Podajemy polane syropem klonowym, miodem lub z owocami.


Komentarze

Prześlij komentarz