Pomarańczowe ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe, z dodatkiem skórki pomarańczowej, cukru ze skórką pomarańczową nie tylko na Święta.


Składniki:
na dużą keksówkę

2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
15 g cukru ze skórką pomarańczową,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 łyżeczki kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
1/2 szklanki mleka,
1/3 szklaki oleju,
100 g skórki pomarańczowej

polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
łyżka masła,
posypki lub skórka z pomarańczy

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mleko, w drugiej suche (maka, cukry, kakao, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika). Łączymy razem i dodajemy skórę pomarańczową.
Gęstą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45 minut.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy w formie.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem.
Polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy posypkami lub skórką z pomarańczy.


Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec