Sałatka z wędzoną makrelą, jajkiem, świeżymi warzywami i dipem jogurtowo - majonezowym.
Składniki:
pół dużej makreli wędzonej,
2-3 jajka,
mix sałat 160 g,
pół dużego pomidora,
2 ogórki gruntowe,
ogórek kiszony,
3-4 rzodkiewki,
kilka pomidorków koktajlowych,
pół pęczku szczypiorku,
łyżka majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na ćwiartki.
Makrelę obieramy z ości.
Pomidora (poza koktajlowymi), ogórki, rzodkiewkę kroimy w plastry, szczypiorek siekamy.
Do majonezu dodajemy jogurt, dużą szczyptę soli oraz pieprzu.
Do miski przekładamy sałatę, warzywa, rybę, polewamy dipem, układamy jajka pomidorki koktajlowe, posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz