Sałatka z makrelą

 Sałatka z wędzoną makrelą, jajkiem, świeżymi warzywami i dipem jogurtowo - majonezowym.



Składniki:

pół dużej makreli wędzonej, 

2-3 jajka,

mix sałat 160 g,

pół dużego pomidora,

2 ogórki gruntowe,

ogórek kiszony,

3-4 rzodkiewki,

kilka pomidorków koktajlowych,

pół pęczku szczypiorku,

łyżka majonezu,

3 łyżki jogurtu naturalnego,

sól, pieprz 


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na ćwiartki.

Makrelę obieramy z ości.

Pomidora (poza koktajlowymi), ogórki, rzodkiewkę kroimy w plastry, szczypiorek siekamy.

Do majonezu dodajemy jogurt, dużą szczyptę soli oraz pieprzu.

Do miski przekładamy sałatę, warzywa, rybę, polewamy dipem, układamy jajka pomidorki koktajlowe, posypujemy szczypiorkiem.



Komentarze