Ciasto makowe z serem i jabłkami

 Ciasto na kruchym spodzie, z masą makową wzbogaconą o suszoną żurawinę, przełożone prażonymi jabłkami, a na wierzchu ser delikatnie opruszony cukrem pudrem.



Składniki:

na dużą blachę
 
ciasto:
500g mąki, 
250 g masła, 
2 łyżki cukru pudru 
łyżeczka proszku do pieczenia, 
2 żółtka, 
łyżka jogurtu

masa serowa:
750 g sera z wiaderka,
5 żółtek,
budyń śmietankowy,
2 łyżki cukru pudru,

masa makowa:
850 g masy makowej z bakaliami,
5 białek,
200 g żurawiny,
500 g prazonych jabłek



Przygotowanie:

Ciasto:
Składniki na ciasto muszą być zimne, wyjęte bezpośrednio z lodówki. Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem. Żółtka razem ze śmietaną. Zagniatamy opuszkami palców ciasto, dodajemy płynną masę. Szybko zagniatamy na jednolitą masę. 
Owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę. 
Po tym czasie oddzielamy 1/3 ciasta, którą ponownie wkładamy do lodówki. 
Pozostałą część rozwałkowujemy na kształt blachy. Blachę wkładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto, nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. 
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy. 
Z pozostałej 1/3 część ciasta zrobimy kruszonkę na wierzchu.
 
Masa serowa:
Do sera dodajemy żółtka, cukier, budyń. Miksujemy na gładką masę

Masa makowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy makowej bakaliowej dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy z białkami.


Na podpieczony spód kładziemy masę makową, następie prażone jabłka, masę serową, posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, zosttawiając w nim ciasto na 15 minut, uchylamy lekko drzwi piekarnika i wyjmujemy ciasto po kolejnych około 10 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.




Komentarze

Prześlij komentarz