Ciasto na kruchym spodzie, z masą makową wzbogaconą o suszoną żurawinę, przełożone prażonymi jabłkami, a na wierzchu ser delikatnie opruszony cukrem pudrem.
Składniki:
na dużą blachę
ciasto:
500g mąki,
500g mąki,
250 g masła,
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 żółtka,
łyżka jogurtu
masa serowa:
750 g sera z wiaderka,
5 żółtek,
budyń śmietankowy,
2 łyżki cukru pudru,
masa makowa:
850 g masy makowej z bakaliami,
5 białek,
200 g żurawiny,
500 g prazonych jabłek
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki na ciasto muszą być zimne, wyjęte bezpośrednio z lodówki.
Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem. Żółtka razem ze śmietaną.
Zagniatamy opuszkami palców ciasto, dodajemy płynną masę. Szybko zagniatamy na jednolitą masę.
Owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie oddzielamy 1/3 ciasta, którą ponownie wkładamy do lodówki.
Pozostałą część rozwałkowujemy na kształt blachy.
Blachę wkładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto, nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Wyjmujemy.
Z pozostałej 1/3 część ciasta zrobimy kruszonkę na wierzchu.
Masa serowa:
Do sera dodajemy żółtka, cukier, budyń. Miksujemy na gładką masę
Masa makowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy makowej bakaliowej dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy z białkami.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy makowej bakaliowej dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy z białkami.
Na podpieczony spód kładziemy masę makową, następie prażone jabłka, masę serową, posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, zosttawiając w nim ciasto na 15 minut, uchylamy lekko drzwi piekarnika i wyjmujemy ciasto po kolejnych około 10 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Bardzo ciekawe połączenie. Z chęcią spróbuje je upiec.
OdpowiedzUsuń