Duszone mięso z łopatki wieprzowej z cebulą oraz czosnkiem. Idealnie smakuje podane z ziemniakami lub z kopytkami.
Składniki:
ok 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej,
4 średniej wielkości cebule,
4 ząbki czosnku + 4 marynowane ząbki z tego przepisu,
3-4 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
łyżka słodkiej papryki w proszku,
sól, pieprz,
bulion,
łyżka oleju
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczy. Kroimy na kawałki około 2 cm.
Podsmażamy na oleju przez 10 minut - co jakiś czas mieszając.
Zalewamy mięso bulionem, aby tylko przykrył mięso, dodajemy ziele oraz liście laurowe.
Dusimy na średnim ogniu przez 60 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do mięsa wraz z czosnkiem oraz papryką w proszku.
Dusimy przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Świetny pomysł na obiad. Zawsze to coś innego bo w kółko schabowe i kurczak to męczy.
OdpowiedzUsuń