Duszona łopatka z cebulą i czosnkiem

Duszone mięso z łopatki wieprzowej z cebulą oraz czosnkiem. Idealnie smakuje podane z ziemniakami lub z kopytkami.


Składniki:

ok 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej,

4 średniej wielkości cebule,

4 ząbki czosnku + 4 marynowane ząbki z tego przepisu,

3-4 liście laurowe,

kilka ziaren ziela angielskiego,

łyżka słodkiej papryki w proszku,

sól, pieprz,

bulion,

łyżka oleju


Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczy. Kroimy na kawałki około 2 cm.

Podsmażamy na oleju przez 10 minut - co jakiś czas mieszając.

Zalewamy mięso bulionem, aby tylko przykrył mięso, dodajemy ziele oraz liście laurowe.

Dusimy na średnim ogniu przez 60 minut.

Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do mięsa wraz z czosnkiem oraz papryką w proszku.

Dusimy przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem



Komentarze

  1. Świetny pomysł na obiad. Zawsze to coś innego bo w kółko schabowe i kurczak to męczy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz