Jesienna zupa - dyniowa. Pyszna, gęsta, kremowa i rozgrzewająca.
Składniki:
3 kg dyni (waga przed wydrążeniem)
2 ziemniaki,
ok 1l bulionu,
mała marchew,
sól, pieprz grubo mielony,
łyżeczka słodkiej papryki,
twaróg biały wędzony,
śmietana
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki - oczyszczamy. Kroimy w kostkę.
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez około 25 - 30 minut, aż warzywa będą miękkie,
Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy papryczką oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem wg uznania.
Podajemy z łyżką śmietany oraz pokruszonym białym twarogiem wędzonym.
Komentarze
Prześlij komentarz