Zupa dyniowa z twarogiem białym wędzonym

 Jesienna zupa - dyniowa. Pyszna, gęsta, kremowa i rozgrzewająca.


Składniki:

3 kg dyni (waga przed wydrążeniem)

2 ziemniaki,

ok 1l bulionu,

mała marchew,

sól, pieprz grubo mielony,

łyżeczka słodkiej papryki,

twaróg biały wędzony,

śmietana


Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki - oczyszczamy. Kroimy w kostkę.

Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez około 25 - 30 minut, aż warzywa będą miękkie,
Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy papryczką oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem wg uznania.
Podajemy z łyżką śmietany oraz pokruszonym białym twarogiem wędzonym.


Komentarze