Deser jabłkowo - ciasteczkowy

 Pyszny deser z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną z ciasteczkami, budyniem i biszkoptami nasączonym w kakao.


Składniki:

10 sztuk biszkoptów podłużnych,

200 ml śmietanki 30%

2 czubate łyżki jogurtu greckiego,

łyżka cukru pudru,

10 sztuk ciasteczek owsianych (np. Sasanek),

20 g proszku budyniowego,

szklanka mleka,

150 g prażonych jabłek (np. z tego przepisu)

2 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

Proszek budyniowy rozpuszczamy w 3/4 szklanki mleka, mieszamy, podgrzewamy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

Podgrzewamy pozostałą część mleka, zalewamy kakao, mieszamy - będzie do nasączania biszkoptów. 

Zimną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach wraz z cukrem pudrem przez 4 minuty, zmniejszamy obroty, dodajemy jogurt oraz pokruszone ciastka. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Na dno wysokich szklanek / dużych pucharków wykładamy po trzy nasączone kakao biszkopty. Następnie wykładamy 3/4 masy śmietanowej, prażone jabłka, po jednym nasączonym biszkopcie, budyń, pozostałą masę śmietanową. Posypujemy kakao, dokładamy biszkopt (bez nasączania)


Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec