Pyszny deser z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną z ciasteczkami, budyniem i biszkoptami nasączonym w kakao.
Składniki:
10 sztuk biszkoptów podłużnych,
200 ml śmietanki 30%
2 czubate łyżki jogurtu greckiego,
łyżka cukru pudru,
10 sztuk ciasteczek owsianych (np. Sasanek),
20 g proszku budyniowego,
szklanka mleka,
150 g prażonych jabłek (np. z tego przepisu)
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Proszek budyniowy rozpuszczamy w 3/4 szklanki mleka, mieszamy, podgrzewamy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Podgrzewamy pozostałą część mleka, zalewamy kakao, mieszamy - będzie do nasączania biszkoptów.
Zimną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach wraz z cukrem pudrem przez 4 minuty, zmniejszamy obroty, dodajemy jogurt oraz pokruszone ciastka. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Na dno wysokich szklanek / dużych pucharków wykładamy po trzy nasączone kakao biszkopty. Następnie wykładamy 3/4 masy śmietanowej, prażone jabłka, po jednym nasączonym biszkopcie, budyń, pozostałą masę śmietanową. Posypujemy kakao, dokładamy biszkopt (bez nasączania)
super deser
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńProsto i smacznie, tak jak uwielbiam
OdpowiedzUsuńja również :)
Usuń