Jabłka prażone do słoików

 Jabłka prażone z cukrem i cynamonem - zapakowane w słoiczki. Gotowa masa do ciasta lub naleśników na zimę.


Składniki: 

2800 g kwaśnych jabłek (waga przed obraniem),

szklanka cukru,

2 łyżeczki cynamonu,

ok 200 ml wody

sok z połowy dużej cytryny,

5 słoików 400 ml - czystych, wyparzonych, suchych

 

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka dodajemy wodę, zasypujemy cukrem oraz cynamonem, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 30-35 minut. 
Gorącą (warunek konieczny) masę przekładamy do słoików, dobrze i mocno zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jeśli jabłka mają postać dłużej zalecam pasteryzację.


Komentarze