Jabłka prażone z cukrem i cynamonem - zapakowane w słoiczki. Gotowa masa do ciasta lub naleśników na zimę.
Składniki:
2800 g kwaśnych jabłek (waga przed obraniem),
szklanka cukru,
2 łyżeczki cynamonu,
ok 200 ml wody
sok z połowy dużej cytryny,
5 słoików 400 ml - czystych, wyparzonych, suchych
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka dodajemy wodę, zasypujemy cukrem oraz cynamonem, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 30-35 minut.
Gorącą (warunek konieczny) masę przekładamy do słoików, dobrze i mocno zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jeśli jabłka mają postać dłużej zalecam pasteryzację.
Komentarze
Prześlij komentarz