Krucha, dobrze doprawiona gotowana szynka na kanapki i na świąteczny stół.
Składniki:
800 g mięsa z szynki - najlepiej, żeby miała kształt kulki,
1800 ml wody,
80 g soli,
łyżeczka czosnku w proszku,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka pikantnej papryki,
kilka ziaren ziela angielskiego,
4-5 liści laurowych
Przygotowanie:
Do wody dodajemy wszystkie przeprawy. Doprowadzamy do wrzenia.
Szynkę wkładamy w siatkę wędliniarską lub związujemy specjalnym sznurkiem, aby pozostała zwięzła.
Mięso wkładamy do gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (np. na noc).
Po tym czasie ponownie zagotowujemy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia, wyjmujemy mięso, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wyjmujemy z siatki, wkładamy do lodówki - chłodzimy kilka godzin.
Pyszna domowa wędlina, zawsze warto zrobić taką samodzielnie.
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza! Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń