Szynka gotowana - wędlina

 Krucha, dobrze doprawiona gotowana szynka na kanapki i na świąteczny stół.



Składniki:

800 g mięsa z szynki - najlepiej, żeby miała kształt kulki,

1800 ml wody,

80 g soli,

łyżeczka czosnku w proszku,

łyżeczka słodkiej papryki,

łyżeczka pikantnej papryki,

kilka ziaren ziela angielskiego,

4-5 liści laurowych


Przygotowanie:

Do wody dodajemy wszystkie przeprawy. Doprowadzamy do wrzenia.
Szynkę wkładamy w siatkę wędliniarską lub związujemy specjalnym sznurkiem, aby pozostała zwięzła.
Mięso wkładamy do gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (np. na noc).

Po tym czasie ponownie zagotowujemy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia, wyjmujemy mięso, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wyjmujemy z siatki, wkładamy do lodówki - chłodzimy kilka godzin.



Komentarze

  1. Pyszna domowa wędlina, zawsze warto zrobić taką samodzielnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa najlepsza! Wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, tylko czy po tak krótkim gotowaniu szynka będzie miękka? Mam duże obawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros