Zapiekany brokuł z serem, boczkiem i pieczarkami

 Brokuł zapiekany z dodatkiem pieczarek, boczku oraz sera typu śródziemnomorskiego. Idealny dodatek do mięsnego obiadu, sprawdzi się też jako kolacja.


Składniki:

pół dużego brokuła,

5-6 pieczarek,

plastry boczny wędzonego parzonego - 50 g,

pół opakowania sera typu śródziemnomorskiego a'la feta - u mnie z czosnkiem i pietruszką, ale może być naturalny (pokrojony w kostkę) - ok 100g

sól,

grubomielony pieprz,

łyżeczka oliwy


Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na różyczki.

Do garnka wlewamy wodę, solimy - doprowadzamy do wrzenia.
Zmieszamy ogień, wrzucamy brokuł na 5 minut.
Po tym czasie go odcedzamy.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry, podsmażamy przez 2-3 minuty na oliwie.
Boczek kroimy w paski.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy brokuł, pieczarki, boczek oraz ser, posypujemy pieprzem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarka na 10 minut na termoobieg.

Komentarze