Pulpeciki z mięsa mielonego w pysznym sosie śmietanowo - pieczarkowym. Idealnie smakują podane z kaszą pęczak oraz surówką z czerwonej kapusty.
Składniki:
500 g mięsa mielonego,
300 g pieczarek,
duża cebula,
200 ml śmietany 30%,
100 ml bulionu,
sól, pieprz,
2-3 łyżki bułki tartej,
jajko,
łyżeczka masła
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle przez 5-6 minut, zdejmujemy z patelni.
Do mięsa mielonego dodajemy dużą szczyptę soli, pieprz, jajko, bułkę tartą.
Formujemy kulki - pulpety.
Podsmażamy z każdej strony do zarumieniania.
Formujemy kulki - pulpety.
Podsmażamy z każdej strony do zarumieniania.
Zalewamy bulionem, dodajemy pieczarki z cebulą.
Dusimy około 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Dusimy około 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze przez 5 minut bez przykrycia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz