Pulpety w sosie pieczarkowym

 Pulpeciki z mięsa mielonego w pysznym sosie śmietanowo - pieczarkowym. Idealnie smakują podane z kaszą pęczak oraz surówką z czerwonej kapusty.


Składniki:

500 g mięsa mielonego,

300 g pieczarek,

duża cebula,

200 ml śmietany 30%,

100 ml bulionu,

sól, pieprz,

2-3 łyżki bułki tartej,

jajko,

łyżeczka masła

 
Przygotowanie:
 
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle przez 5-6 minut, zdejmujemy z patelni.
Do mięsa mielonego dodajemy dużą szczyptę soli, pieprz, jajko, bułkę tartą.
Formujemy kulki - pulpety.
Podsmażamy z każdej strony do zarumieniania.
Zalewamy bulionem, dodajemy pieczarki z cebulą.
Dusimy około 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze przez 5 minut bez przykrycia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 



Komentarze