Pieczona łopatka - to pyszne soczyste, kruche mięso, które świetnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki, a pokrojona w grube plastry podana z kaszą i sosem grzybowym będzie smacznym obiadem.
Składniki:
ok 1,5 k łopatki wieprzowej,
100g soli peklowej,
łyżka majeranku,
łyżka słodkiej papryki,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka liści laurowych,
kilka ziaren kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Z mięsa odcinamy nadmiar tłuszczu. Do ok 1,5 l wody dodajemy majeranek, paprykę, ziele oraz liście laurowe. Zagotowujemy - gotujemy około 5 minut. Studzimy, a następnie dodajemy sól peklową - dokładnie mieszamy.
Do zalewy wkładamy mięso na 7 dni, co 2-3 dni obracamy mięso.
Po tym czasie wyjmujemy z zalewy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do zimnego piekarnika - ustawiamy 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem 2 godziny (na ostanie 5 minut możemy uchylić pokrywkę). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz