Kremowy, aromatyczny, pachnący grzybami sos zabielony śmietaną. Świetnie smakuje podany razem z kaszą, kopytami, kluskami śląskimi.
Składniki:
800 g świeżych grzybów (maślaków, podgrzybków, zajączków),
2 małe cebule,
2 duże ząbki czosnku,
szczypta tymianku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
300 ml bulionu warzywnego,
200 ml śmietany 30%,
sól, pieprz,
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy i myjemy, Kroimy na ok. 3 cm kawałki .
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz tymianek. Chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby.
Smażymy na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Zalewamy bulionem warzywnym, zmniejszamy gaz, dusimy pod przykryciem około 35-40 minut co jakiś czas mieszając.
Całość zaprawiamy śmietaną, dodajemy natkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Gdy sos będzie zbyt rzadki, możemy zaprawić łyżeczką mąki rozrobionej w małej ilości wody, po czym zagotować całość.
Składniki:
800 g świeżych grzybów (maślaków, podgrzybków, zajączków),
2 małe cebule,
2 duże ząbki czosnku,
szczypta tymianku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
300 ml bulionu warzywnego,
200 ml śmietany 30%,
sól, pieprz,
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy i myjemy, Kroimy na ok. 3 cm kawałki .
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz tymianek. Chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby.
Smażymy na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Zalewamy bulionem warzywnym, zmniejszamy gaz, dusimy pod przykryciem około 35-40 minut co jakiś czas mieszając.
Całość zaprawiamy śmietaną, dodajemy natkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Gdy sos będzie zbyt rzadki, możemy zaprawić łyżeczką mąki rozrobionej w małej ilości wody, po czym zagotować całość.
Super przepis. Ja zawsze dodaję odrobinę suszonych grzybów dla lepszego aromatu!
OdpowiedzUsuńSos grzybowy to idealny dodatek do rożnego rodzaju pieczeni. Do jego przyrządzenia idealnie sprawdzą się np. koźlarze suszone.
OdpowiedzUsuń