Pinsa z pomidorami, oliwkami i pesto

Obiad lub kolacja gotowa w 15 minut! 
W wersji z szynką, dużą ilością sera, suszonymi pomidorami, pesto oraz oliwkami.



Składniki:

1 gotowa pinsa,

4 łyżki rozdrobionych pomidorów lub passaty pomidorowej, 

 5-6 łyżeczek zielonego pesto,

3-4 oliwki (lub więcej jeśli lubimy)

3 platerki ulubionej wędliny/szynki, 

kilka suszonych pomdorów w oleju
(w całości lub w paskach),

około 100 g tartego sera cheddar

łyżeczka suszonej bazylii

kilka świeżych listków bazylii 

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzwamy do 200 stopni.

Spód pinsy smarujemy passatą pomidorową oraz pesto, pozypujemy suszoną bazylią. Układamy szynkę.

Pomidory jeśli są w dużych kawałkach kroimy na mniejsze, oliwki na pół lub w plastry, układamy na całości.

Posypujemy serem.

Wstawamy do piekarnika na około 10-12 minut, aż ser się roztopi.

Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią. 

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros