Pieczone kotleciki z soczewicy z pieczarkami

 Pieczone kuleczki z soczewicy z dodatkiem marchewki oraz podsmażonych na maśle pieczarek. Pyszny, sycący obiad bez mięsa. Doskonale smakuje podane z surówką z pora.



Składniki:

250 g czerwonej soczewicy,

500 ml bulionu,

pół dużej marchewki,

pół cebuli,

ok 100 g bułki tartej,

dużej jajko,

sól, pieprz,

250 g pieczarek,

łyżeczka masła


Przygotowanie:

Soczewicę płukamy na sitku pod bieżącą wodą. 

Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut aż będzie miękka. Następnie odcedzamy.

Marchew ścieramy na tartce, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy soczewicę, jajko i blendujemy. Następnie dodajemy partiami bułkę tartą mieszamy do chwili aż zacznie nam masa gęstnieć, tak aby można było formować kulki.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy  kotleciki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

W tym czasie oczyszczamy pieczarki, kroimy w plastry, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Upieczone kotleciki podajemy z pieczarkami.


Komentarze

Prześlij komentarz