Chleb twarogowy z żurawiną

Chlebek na bazie z twarogu, płatków owsianych, siemienia lnianego, z dodatkiem słodkiej żurawiny. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.

 

Sprawdź też przepis na chleb twarogowy z pestkami dyni.



Składniki:

500 g twarogu półtłustego,

4 jajka M,

duża szczypta soli,

łyżeczka proszku do pieczenia,

50 g siemienia lnianego,

250 g płatków owsianych górskich,

100 g suszonej żurawiny


Przygotowanie:

Do twarogu dodajemy jajka, sól, proszek do pieczenia, siemię lniane, płatki owsiane. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy żurawinę i mieszamy (nie blendujemy).

Do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut.

Po tym czasie wyjmujemy chlebek z piekarnika i studzimy na kratce.


Komentarze