Domowe pierogi z truskawkami. Smakują cieplutkie, ale także po ostygnięciu. Można podawać ze śmietaną, cukrem i cynamonem.
Sprawdź też przepis na PIEROGI Z JAGODAMI.
Składniki:
na około 40 sztuk
450 g mąki,
łyżeczka soli,
2 łyżki oleju,
ok 350 ml gorącej wody
ok 500 g truskawek
dodatkowo:
sól do osolenia wody, w której będą się gotowały pierogi,
mąka do podsypania przy wałkowaniu ciasta,
łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy sól, olej i stopniowo wodę. Mieszamy - na początku np. widelcem, żeby się nie poparzyć, a następnie zagniatamy na jednolitą masę.
Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.
W tym czasie przygotowujemy truskawki. Usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę ziemniaczaną - mieszamy.
Ciasto dzielmy na 4 części. Każde podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujmy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy za pomocą dużej szklanki lub przyrządu do pierogów - kółka.
Smacznego! ;)
Na każde z nich nakładamy truskawki i formujemy pierogi.
Do dużego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, dodajemy sól -
doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pierogi partiami.
Woda nie może się zagotować, ale musi być gorąca.
Gotujemy przez 3-4 minuty po wypłynięciu. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
Komentarze
Prześlij komentarz