Pierogi z truskawkami

 Domowe pierogi z truskawkami. Smakują cieplutkie, ale także po ostygnięciu. Można podawać ze śmietaną, cukrem i cynamonem. 

 Sprawdź też przepis na PIEROGI Z JAGODAMI.


Składniki:

na około 40 sztuk

450 g mąki,

łyżeczka soli,

2 łyżki oleju,

ok 350 ml gorącej wody

ok 500 g truskawek


dodatkowo:

sól do osolenia wody, w której będą się gotowały pierogi,

mąka do podsypania przy wałkowaniu ciasta,

łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Do mąki dodajemy sól, olej i stopniowo wodę. Mieszamy - na początku np. widelcem, żeby się nie poparzyć, a następnie zagniatamy na jednolitą masę.

Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

W tym czasie przygotowujemy truskawki. Usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę ziemniaczaną - mieszamy.

Ciasto dzielmy na 4 części. Każde podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujmy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy za pomocą dużej szklanki lub przyrządu do pierogów - kółka.


Na każde z nich nakładamy truskawki i formujemy pierogi.

Do dużego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, dodajemy sól - doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pierogi partiami.
Woda nie może się zagotować, ale musi być gorąca.
Gotujemy przez 3-4 minuty po wypłynięciu. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

 



Komentarze