Zupa gulaszowa

 Zupa z dużą ilością mięsa, z kolorową papryką, cebulą i czosnkiem. Rozgrzewające danie idealne na jesienne i zimowe obiady.



Składniki:

pół kg mięsa z szynki,

pół papryki żółtej,

pół papryki czerwonej,

pół papryki zielonej,

3-4 pieczarki,

duża cebula,

marchewka,

3 ząbki czosnku,

łyżka przecieru pomidorowego,

łyżka masła,

sól, pieprz,

łyżka majeranku,

łyżka wędzonej papryki w proszku,

3-4 liście laurowe,

5-6 ziaren ziela angielskiego,

natka pietruszki do dekoracji 


Przygotowanie:

Mięso kroimy w dużą kostkę, solimy i pieprzymy. Wrzucamy do garnka z głębokim dnem, podsmażamy na maśle, aż się lekko zarumieni. Zalewamy ok 1,5 l wodą, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, przykrywamy, zmniejszamy ogień na minimum. Gotujemy około godzinę.

Paprykę kroimy w dużą kostkę, pieczarki w grube plastry, marchew obieramy kroimy wraz z cebulą w cienkie plastry. Dodajemy do mięsa wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, wędzoną papryką oraz przecierem pomidorowym.

Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw.

Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec