Zupa z dużą ilością mięsa, z kolorową papryką, cebulą i czosnkiem. Rozgrzewające danie idealne na jesienne i zimowe obiady.
Składniki:
pół kg mięsa z szynki,
pół papryki żółtej,
pół papryki czerwonej,
pół papryki zielonej,
3-4 pieczarki,
duża cebula,
marchewka,
3 ząbki czosnku,
łyżka przecieru pomidorowego,
łyżka masła,
sól, pieprz,
łyżka majeranku,
łyżka wędzonej papryki w proszku,
3-4 liście laurowe,
5-6 ziaren ziela angielskiego,
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso kroimy w dużą kostkę, solimy i pieprzymy. Wrzucamy do garnka z głębokim dnem, podsmażamy na maśle, aż się lekko zarumieni. Zalewamy ok 1,5 l wodą, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, przykrywamy, zmniejszamy ogień na minimum. Gotujemy około godzinę.
Paprykę kroimy w dużą kostkę, pieczarki w grube plastry, marchew obieramy kroimy wraz z cebulą w cienkie plastry. Dodajemy do mięsa wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, wędzoną papryką oraz przecierem pomidorowym.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz