Pyszna babka cytrynowa z dodatkiem kiślu, z polewą z lukru z dodatkiem cytryny i skórki cytrynowej!
Składniki:
5 jajek,
100 g cukru,
15 g cukru z cytryną,
150g mąki
75 g kiślu cytrynowego (opakowanie),
50 ml oleju
lukier:
pół szklanki cukru pudru,
około 2-3 łyżek soku z cytryny,
dodatkowo:
świeżo starta skórka z pół cytryny
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka mieszamy z olejem
W drugiej misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem z cytryną, kiślem. Dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy stopniowo białka i delikatnie mieszamy całą masę.
całość przekładamy do formy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut - do tzw. suchego patyczka.
Babkę studzimy.
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny - mieszamy. Musi być gęsty, ale tak, aby można było nim polać babkę.
Lukrujemy ciasto posypujemy startą skórką z cytryny oraz płatkami migdałów dla dekoracji.
Komentarze
Prześlij komentarz