Babka cytrynowa na kisielu

 Pyszna babka cytrynowa z dodatkiem kiślu, z polewą z lukru z dodatkiem cytryny i skórki cytrynowej!

 


 Składniki:

5 jajek,

100 g cukru,

15 g cukru z cytryną,

150g mąki

75 g kiślu cytrynowego (opakowanie),

50 ml oleju


lukier:

pół szklanki cukru pudru,

około 2-3 łyżek soku z cytryny,


dodatkowo:

świeżo starta skórka z pół cytryny

płatki migdałowe


Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka mieszamy z olejem

W drugiej misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem z cytryną, kiślem. Dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy stopniowo białka i delikatnie mieszamy całą masę.
całość przekładamy do formy.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut - do tzw. suchego patyczka.

Babkę studzimy.

Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny - mieszamy. Musi być gęsty, ale tak, aby można było nim polać babkę.

Lukrujemy ciasto posypujemy startą skórką z cytryny oraz płatkami migdałów dla dekoracji.



Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec