Sernik z dodatkiem kremu pistacjowego, masła orzechowego oraz mascarpone, na spodzie z ciasteczek maślanych, a całość wykończona lukrem i chrupiącymi płatkami migdałowymi.
Ciężki, twarogowy i nie za słodki.
Składniki:
1kg sera twarogowego z wiaderka,
250 g sera mascarpone,
190 g kremu pistacjowego,
2 łyżki masła orzechowego kremowego 100%
5 jajek,
2 op proszku budyniowego śmietankowego po 40g,
pół szklanki cukru,
200 g herbatników,
50 g masła,
szklanka cukru pudru,
sok z cytryny 2 -3 łyżki,
płatki migdałowe - około 100g
Przygotowanie:
Do twarogu dodajemy jajka oraz mascarpone, krem pistacjowy, masło orzechowe - miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz proszki budyniowe i dokładnie miksujemy do połaczenia się składników.
Masło rozrupuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy razem z masłem.
Dno tortownicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy pokruszonymi herbatnikami.
Wylewamy masę serową.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika pieczemy przez 60-65 minut aż wierzch będzie zarumieniony.
Ważne: w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
Wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia, po około godzinie możemy lekko uchylić drzwiczki.
Gdy sernik będzie juz całkiem zimny, przygotowujemy polewę: cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, polewamy nim wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz