Sernik z kremem pistacjowym i mascarpone

 Sernik z dodatkiem kremu pistacjowego, masła orzechowego oraz mascarpone, na spodzie z ciasteczek maślanych, a całość wykończona lukrem i chrupiącymi płatkami migdałowymi.
Ciężki, twarogowy i nie za słodki.

 


Składniki:

1kg sera twarogowego z wiaderka, 

250 g sera mascarpone,

190 g kremu pistacjowego, 

2 łyżki masła orzechowego kremowego 100% 

5 jajek,

2 op proszku budyniowego śmietankowego po 40g,

pół szklanki cukru,

200 g herbatników,

50 g masła,

szklanka cukru pudru,

sok z cytryny 2 -3 łyżki,

płatki migdałowe - około 100g 

 

Przygotowanie: 

Do twarogu dodajemy jajka oraz mascarpone, krem pistacjowy, masło orzechowe - miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz proszki budyniowe i dokładnie miksujemy do połaczenia się składników.

Masło rozrupuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy razem z masłem.

Dno tortownicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy pokruszonymi herbatnikami.

Wylewamy masę serową.

 Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika pieczemy przez 60-65 minut aż wierzch będzie zarumieniony. 
Ważne: w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!

Wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia, po około godzinie możemy lekko uchylić drzwiczki.

Gdy sernik będzie juz całkiem zimny, przygotowujemy polewę: cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, polewamy nim wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 


Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros