Pyszne danie jednogarnkowe z dynią, marchewką i papryką. Kremowe, sycące i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
300 g makaronu orzo (waga przed ugotowaniem),
1 papryka żółta,
1 średnia cebula,
300 g dyni (waga po wrążeniu, u mnie hokkaido, można też inną, ale wtedy obieramy ze skóry,
150 g pieczarek,
250 g filetu z indyka lub kurczaka,
2 średniej wielkości marchewki,
przyprawa do dań dyni (opakowanie),
około 1,5 - 2 litrów bulionu,
125 g sera ricotta,
sól, pieprz,
Przygotowanie:
Do garnka dodajemy łyżkę masła oraz pokrojoną w mała kostkę cebulę - chwilę podsmażamy.
Filet z indyka lub kurczaka kroimy w małą kostkę, doprawiamy przyprawą do dań z dynii, podsmażamy przez około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Paprykę i dynię oczysczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa.
Pieczarki oczyszczamy - małe kroimy na pół, większe na 4 części dodajemy do garnka.
Marchew obieramy kroimy w grubsze plastry dodajemy do całości, zalewamy 0,5 l bulionu.
Przykrywamy, dusimy na małym ogniu około 7 minut, mieszając co jakiś czas.
Dodajemy suchy makaron, zalewamy kolejnym litrem bulionu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 12-15 minut, co jakiś czas mieszając, ponieważ całość będzie gęstnieć.
W razie potrzeby dolewamy bulionu i mieszamy, aby nie przywało do dna.
Gdy makaron będzie już miękki dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - mieszamy.
Podajemy ciepłe.


Komentarze
Prześlij komentarz