Makaron orzo z dynią

 Pyszne danie jednogarnkowe z dynią, marchewką i papryką. Kremowe, sycące i łatwe w przygotowaniu.



Składniki:

300 g makaronu orzo (waga przed ugotowaniem),

1 papryka żółta,

1 średnia cebula, 

300 g dyni (waga po wrążeniu, u mnie hokkaido, można też inną, ale wtedy obieramy ze skóry, 

150 g pieczarek, 

250 g filetu z indyka lub kurczaka,

2 średniej wielkości marchewki,

przyprawa do dań dyni (opakowanie),  

około 1,5 - 2 litrów bulionu, 

125 g sera ricotta, 

sól, pieprz, 

 

Przygotowanie: 

Do garnka dodajemy łyżkę masła oraz pokrojoną w mała kostkę cebulę - chwilę podsmażamy.
Filet z indyka lub kurczaka kroimy w małą kostkę, doprawiamy przyprawą do dań z dynii, podsmażamy przez około 5 minut co jakiś czas mieszając.

Paprykę i dynię oczysczamy, kroimy w kostkę, dodajemy  do mięsa.

Pieczarki oczyszczamy - małe kroimy na pół, większe na 4 części dodajemy do garnka.

Marchew obieramy kroimy w grubsze plastry dodajemy do całości, zalewamy 0,5 l bulionu.

Przykrywamy, dusimy na małym ogniu około 7 minut, mieszając co jakiś czas. 

Dodajemy suchy makaron, zalewamy kolejnym litrem bulionu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 12-15 minut, co jakiś czas mieszając, ponieważ całość będzie gęstnieć.
W razie potrzeby dolewamy bulionu i mieszamy, aby nie przywało do dna.

Gdy makaron będzie już miękki dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - mieszamy.
Podajemy ciepłe.


 

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros