Przejdź do głównej zawartości

Pozycja obowiązkowa na Wielkanoc

Wielkanoc już w tę niedziele! Nie mogę się doczekać tego co zobaczę na stole! Cały czas o tym myślę. I chociaż bardziej przepadam za Bożym Narodzeniem, to mimo wszystko Wielkanoc również jest dla mnie oczekiwaniem - oczywiście pod względem kulinarnym.

Już wiem, że wykorzystam kilka przepisów z Waszych blogów, chciałabym wszystkie, bo są na prawdę godne uwagi, ale nie mam tyle miejsca ;p
Mam nadzieję, że uda mi się zaraz po świętach wrzucić foto stołu i jadła jakie się na nim znalazło.


A teraz zapraszam na pozycję obowiązkową na wielkanocnym stole.
Będą to jajka faszerowane z chrzanem i serem.
Wczoraj zrobiłam pierwszą przymiarkę do tego jak będą smakowały w niedzielę:-)

Na moim stole zawsze muszą znaleźć się jajka z różnymi farszami, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie, a także, żeby było kolorowo.

Jajka faszerowane serem i chrzanem

Składniki:

2 jajka
plasterek ulubionego sera żółtego (ja tym razem dałam tylżycki)
łyżeczka chrzanu
łyżeczka majonezu
sól, pieprz, papryczka słodka w proszku


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtko.
Dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę ser żółty, łyżeczkę chrzanu i majonezu, malutką szczyptę soli, pieprz i papryczkę.
Rozgniatamy wszystko dokładnie widelcem.
Nakładamy do pozostałych białek jajka.

Smacznego:)



 Przepis dodaję do akcji:


Komentarze

  1. Dokładnie takie same mam w planie zrobić jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowych i wesołych świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajeczka oraz mokrego lanego poniedziałku, życzę Tobie i bliskim.
    A jajeczka są przepyszne.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś mi apetytu. :) Ja nie wyrzucałabym żółtek, bo szkoda, tylko położyłabym farsz na całe połówki jajek. Wesołych Świąt. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! oj w niedzielę będzie ich dużo na moim talerzu :)

    Wesołych i Smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszyscy jakoś sobie urozmaicają jajeczka, a ja tak bezwstydnie obieram ze skorupki i zajadam bez dodatków. :P

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne

Ciasto krówka na biszkopcie

 Biszkopt toffi przełożony masą z bitej śmietany z mascarpone, biszkoptami, a całość wykończona słodką masą krówkową i płatkami migdałów. Składniki: na dużą blachę na biszkopt: 5 jajek, 2 budynie toffi po 40g, 3 łyzki maki pszennej, łyżka oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru masa: 400 ml śmietany 30%, 500 g mascarpone,  łyżki cukru pudru ok 600g masy krówkowej kajmakowej, płatki migdałowe, opakowanie biszkoptów Przygotowanie: biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie zmniejszamy obrotu, dodajemy kolejno żółtka, cukier i olej. Budynie, proszek do pieczenia oraz mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. masa: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, Dodajemy stopniowo mascarpone, miksujemy na małych obrotach do połączenia się mas. składanie ciasta: Na wystudzony biszkopt wykładamy

Ciasto bałagan

  Ciasto z herbatnikami, powidłami śliwkowymi, masą kajmakową i orzechami - taki pyszny bałagan! Składniki: 650 ml mleka, 2 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe, 50 g masła, słoiczek powideł śliwkowych, ok 200 g masy krówkowej, 430 g herbatników, 100 g orzechów włoskich   Przygotowanie: Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałe podgrzewamy wraz z cukrem. Dodajemy budyń, gotujemy co chwilę mieszając aż masa będzie gęsta i jednolita. Studzimy. Dodajemy masło w temp. pokojowej, Miksujemy. Dno formy wykładamy pierwszą warstwą herbatników, następnie rozsmarowujemy masą krówkową, przekładamy kolejną warstwą herbatników, na którą wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy herbatnikami, smarujemy powidłami śliwkowymi, układamy ostatnią warstwą herbatników, pozostałą część masy budyniowej, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Wkładamy do lodówki na noc.

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Składniki: 2 saszetki ryżu białego puszka kukurydzy słodkiej 4 jajka 2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w wodzie i oleju 4 ogórki kiszone 1 średnia cebula 2 łyżki musztardy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę,ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Dodajemy ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Mieszamy i dokładamy majonez wraz z musztardą. Doprawiamy do smaku.

Sałatka z kurczakiem i granatem

Sałatka z dipem czosnkowym, kurczakiem, granatem oraz grzanką - a-la Cezar, ale zamiast parmezanu - owoc granatu. Składniki: 3/4 główki sałaty karbowanej, 1 filet z piersi kurczaka, 1/2 małej bagietki, pestki granatu z około 1/4 części owocu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki musztardy saperskiej, 1/2 łyżeczki majonezu, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżka oleju Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę, opruszamy solą oraz pieprzem, smażymy na rumiano na łyżce oleju na bardzo rozgrzanej patelni. Zdejmujemy mięso. Na patelnię kładziemy pokrojoną na kromki bagietkę, zmniejszamy ogień. Lekko podgrzewamy, aby były złociste i chrupiące. Z granatu wydrążamy pestki. Do jogurtu dodajemy musztardę, majonez oraz wyciśnięty przez praskę czosnek - wszystko razem mieszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, polewamy ją dipem, układamy kurczaka, posypujemy pestkami granatu, podajemy z grzankami.

Sałatka z kurczakiem gyros

Moja wersja sałatki gyros. Świetnie sprawdzi się na imprezach, spotkaniach rodzinnych lub jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 150 g mixu sałat, 2 duże pomidory, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 czerwonej cebuli, 2 duże ogórki małosolne lub konserwowe, 1 duża pierś z kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy gyros, łyżeczka oleju, 2 łyżeczki majonezu, 5 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach, smażymy na oleju, mieszając, aż kurczak będzie gotowy. Pomidory, paprykę, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Na spód miski wykładamy sałatę - ok 100g , zalewamy sosem jogurtowym - zostawiając trochę do polania na wierzchu, następnie układamy pomidory, paprykę, cebulę, kurczaka, ogórka i pozostała sałatę oraz sos i szczypiorek.

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania czyli mięso mielone z kapustą i cebulą w pysznym sosie pomidorowym. Propozycja obiadowa, z podanych ilości wychodzi 19-20 sztuk gołąbków. Składniki: 1 kg kapusty białej, 500 g mięsa mielonego, 1 duża cebula, szklanka ryżu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 4 jajka, 2 łyżki kaszy manny, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, łyżeczka cukru, łyżka mąki olej Przygotowanie: Kapustę drobno siekamy. Cebulę kroimy w małą kostkę. Dodajemy łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2 na pół miękko - około 7-8 minut. Dodajemy do kapusty wraz z mięsem mielonym, jajkami, kaszą manną, bułką tartą, łyżką majeranku, szczyptą pieprzu. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajmy liść laurowy, ziele a

Schab pieczony w niskiej temperaturze

Soczysty schab dzięki podsmażeniu i pieczeniu w niskiej temperaturze. Pikantny i pachnący dymem przez dodatek grubo mielonego pieprzu i papryki wędzonej. Jeden z lepszych - o ile nie najlepszy, schab jaki robiłam. Składniki: 600 g schabu bez kości, 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego, pół łyżeczki czosnku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli. Przygotowanie: Z schabu wykładamy nadmiar tłuszczu. Przyprawy - prócz soli, mieszamy z olejem. Nacieramy marynatą mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.  Ważne jest aby mięso przed obróbką termiczną było w temperaturze pokojowej-  wtedy będzie się piekło równomiernie. Przed samym obsmażeniem posypujemy solą. Smażymy po minucie każdą ze stron na mocno rozgrzanej patelni. Następnie wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na godzinę 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, kroimy najwcześniej

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą oraz dużą ilością sera żółtego. Składniki: 700 g makaronu typu rurki 500 g mięsa mielonego z szynki, 250 g pieczarek, 2 małe cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka przeprawy do makaronu, łyżka majeranku, łyżka masła, ser żółty - około 250 g sól, pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy kroimy w piórka - podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 3-4 minut, dodajemy pieczarki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - mieszamy. Na dno naczynia wykładamy 1/3 makaronu, 1/3 mięsa i trochę sera, powtarzamy tak jeszcze dwa razy - na ostatnią warstwę zostawiamy najwięcej sera. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 1

Najlepsze ciasto czekoladowe z gruszkami i jabłkami

Bardzo czekoladowe, mocno wilgotne i słodkie ciasto czekoladowe z gruszkami i jabłkami. Nie jest trudne w wykonaniu, bo wszystkie składniki mieszamy razem. Po prostu pyszne! Składniki: (na dużą blachę) 4 szklanki mąki, 1   3/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 5 jajek, 1 3/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, op. cukru wanilinowego, 1 kg gruszek, 1/2 kg jabłek Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, kakao. W drugiej misce mieszamy jajka z olejem oraz mlekiem. Jabłka i gruszki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.

Deser Oreo

Deser mascarpone z bitą śmietaną i ciasteczkami oreo. Słodki, lekko chrupiący i baaaardzo kaloryczny ;) Składniki: 125 g sera mascarpone 150-160 g śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 12 cisteczek Oreo Przygotowanie: Ciasteczka kruszmy. Połowę wsypujemy na dno szklanek/kieliszków. Śmietanę ubijamy przez około 3-4 minuty wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser, zmiejszamy obroty i miksujemy aż masa będzie gładka. Wykładamy ją na ciasteczka. Posypujemy pozostałymi Oreo, wkładamy na godzinę do lodówki.