Przejdź do głównej zawartości

Pozycja obowiązkowa na Wielkanoc

Wielkanoc już w tę niedziele! Nie mogę się doczekać tego co zobaczę na stole! Cały czas o tym myślę. I chociaż bardziej przepadam za Bożym Narodzeniem, to mimo wszystko Wielkanoc również jest dla mnie oczekiwaniem - oczywiście pod względem kulinarnym.

Już wiem, że wykorzystam kilka przepisów z Waszych blogów, chciałabym wszystkie, bo są na prawdę godne uwagi, ale nie mam tyle miejsca ;p
Mam nadzieję, że uda mi się zaraz po świętach wrzucić foto stołu i jadła jakie się na nim znalazło.


A teraz zapraszam na pozycję obowiązkową na wielkanocnym stole.
Będą to jajka faszerowane z chrzanem i serem.
Wczoraj zrobiłam pierwszą przymiarkę do tego jak będą smakowały w niedzielę:-)

Na moim stole zawsze muszą znaleźć się jajka z różnymi farszami, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie, a także, żeby było kolorowo.

Jajka faszerowane serem i chrzanem

Składniki:

2 jajka
plasterek ulubionego sera żółtego (ja tym razem dałam tylżycki)
łyżeczka chrzanu
łyżeczka majonezu
sól, pieprz, papryczka słodka w proszku


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtko.
Dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę ser żółty, łyżeczkę chrzanu i majonezu, malutką szczyptę soli, pieprz i papryczkę.
Rozgniatamy wszystko dokładnie widelcem.
Nakładamy do pozostałych białek jajka.

Smacznego:)



 Przepis dodaję do akcji:


Komentarze

  1. Dokładnie takie same mam w planie zrobić jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowych i wesołych świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajeczka oraz mokrego lanego poniedziałku, życzę Tobie i bliskim.
    A jajeczka są przepyszne.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś mi apetytu. :) Ja nie wyrzucałabym żółtek, bo szkoda, tylko położyłabym farsz na całe połówki jajek. Wesołych Świąt. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! oj w niedzielę będzie ich dużo na moim talerzu :)

    Wesołych i Smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszyscy jakoś sobie urozmaicają jajeczka, a ja tak bezwstydnie obieram ze skorupki i zajadam bez dodatków. :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

Ciasto popapraniec

Ciasto biszkoptowe w trzech smakach, przełożone dżemem wiśniowym, kremem budyniowym oraz karpatkowym, posypane czekoladowymi płatkami.
Pyszne i efektowne ciasto na urodziny, imieniny, święta, spotkania rodzinne i ze znajomymi. 



Składniki:
na ciasto:
6 jajek,
1/4 szklanki oleju,
szklanka maki typ 480,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli,
1/2 szklanki,
opakowanie cukru wanilinowego,
5 łyżek wiórek kokosowych,
2 łyżki kakao,
3 łyżki maku niebieskiego mielonego

masa budyniowa:
budyń śmietankowy 40g,
400 ml mleka,
150 g masła,
łyżka cukru

masa karpatkowa:
opakowanie masy karpatkowej,
350 ml mleka

dodatkowo:
dżem wiśniowy ok 400 g,
sok z 3 łyżek cytryny + 1/4 szklanki wody,
płatki czekoladowe 2 opakowania

Przygotowanie:
ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo olej i cukier, zmniejszamy obroty dodajemy żółtka i na samym końcu również stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia…

Kostka alpejska

Ciasto na biszkopcie kakaowym, przełożone kwaskowym dżemem porzeczkowym, bardzo słodką masą z kajmakiem oraz bezami, przykryte bitą śmietaną, posypane gorzką czekoladą i kakao.


Składniki:
(na dużą blachę)
6 jajek,
5 czubatych łyżek mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao + łyżka do posypania,
1/4 szklanki cukru,
szczypta soli
510 g masy krówkowej kajmakowej,
180 g bezików + do ozdoby,
250 g masła,
400 g śmietany 36%,
3 opakowania śmietan fix,
łyżeczka cukru pudru,
dżem porzeczkowy - ok 200g,

Przygotowanie:
ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy do połączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 25 minut.
Studzimy.

Krem:
Masło ucieramy na puszystą masę (musi mieć temperaturę pokojowa, dlatego należy wyjąć je wcześniej z lodó…

Sałatka warstwowa z jajkiem i tuńczykiem

Składniki:
2 ogórki kiszone
2 saszetki ryżu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
7 jajek
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
puszka groszku zielonego
2 duże łyżki majonezu
ok 50 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ogórki kroimy w kostkę.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Jajka gotujemy na twardo.
Tuńczyka i groszek odcedzamy z zalewy.
Ryż studzimy i mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzem.
Jajka kroimy w kostkę, dodajemy jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Na dno miski wykładamy kolejno: ogórki, ryż, szczypiorek, jajka, tuńczyk, groszek.
Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc, żeby się przegryzło.

Smacznego!


Malinowa góra lodowa

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie.
Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie.
Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny.
Wyszło SUPER! 



Składniki:

biszkopt:
5 jajek,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
szczypta soli

krem I:
2 opakowania kremu Karpatka,
mleko ok 800 ml,

krem II:
250 g KASI,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
2 łyżki kakao,
paczka biszkoptów okrągłych

do nasączenia:
Sok z dużej cytryny + ok 150 ml wody

dodatkowo:
ok 300 g malin,
2 galaretki malinowe

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy mąkę i kakao,miksujemy dopołączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty.

Gal…

Szynka wieprzowa w sosie grzybowym

Sos na bazie świeżych grzybów z cebulą, czosnkiem, przyprawami, zabielony śmietaną. Pyszne kruche mięso szynki rozpływa się w ustach!

Z podanych proporcji wychodzi solidny garnek smakowitości.


Składniki:
1 kg szynki wieprzowej,
ok 600 g wcześniej obgotowanych grzybów (podgrzybki, maślaki lub inne ulubione),
2 średniej wielkości cebule,
2 duże ząbki czosnku,
ok 700 ml bulionu,
200 ml śmietany 30%,
50 g masła + łyżka
duża łyżka majeranku,
łyżeczka tymianku,
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, pieprz czarny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Szynkę kroimy na plastry grubość ok 2 cm.
Posypujemy pieprzem ziołowym oraz majerankiem,
Obsmażamy na maśle z obu stron przez około 1,5 - 2 minut z obu stron.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek również obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce masła, aż cebula nam się lekko zeszkli.
Dodajemy szynkę, zalewamy bulionem, dodajemy tymianek, dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodajemy grzyby (pokrojone na średniej wiel…

Sałatka z kurczakiem gyros

Moja wersja sałatki gyros. Świetnie sprawdzi się na imprezach, spotkaniach rodzinnych lub jako drugie śniadanie do pracy.


Składniki:
150 g mixu sałat,
2 duże pomidory,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 czerwonej cebuli,
2 duże ogórki małosolne lub konserwowe,
1 duża pierś z kurczaka,
2 łyżeczki przyprawy gyros,
łyżeczka oleju,
2 łyżeczki majonezu,
5 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach, smażymy na oleju, mieszając, aż kurczak będzie gotowy.
Pomidory, paprykę, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę.
Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
Na spód miski wykładamy sałatę - ok 100g , zalewamy sosem jogurtowym - zostawiając trochę do polania na wierzchu, następnie układamy pomidory, paprykę, cebulę, kurczaka, ogórka i pozostała sałatę oraz sos i szczypiorek.

Ciasto Ambasador

Ciasto na biszkopcie z masą czekoladową z bakaliami, masą budyniową z cytryną, słodkimi brzoskwiniami oraz galaretką. Nie jest bardzo wymagające, jakby mogło się wydawać, ale potrzeba trochę czasu, aby kremy i galaretka dobrze stężały. 
Ciasto na weekend, na Święta, na urodziny i bez okazji ;)






Składniki:
biszkopt:

4 jajka L,
4 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
6 łyżek cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
szczypta soli

masa budyniowa:
6 żółtek,
750 ml mleka,
szklanka cukru,
3 duże łyżki skrobi ziemniaczanej,
425 g masła,
2 łyżki kakao,
starta drobno skórka z 1 cytryny,
2 łyżki suszonej żurawiny,
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady,
2 garści orzechów włoskich,

dodatkowo:
1/3 szklanka wody,
sok z 1/2 cytryny,
2 galaretki brzoskwiniowe,
brzoskwinie w puszce (w mnie 490g)


Przygotowanie:

Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy po nim żółtka.
Na sam konie…

Pasta twarogowo - jajeczna z kolorowym pieprzem

Składniki:
3 łyżki serka wiejskiego
1 duże jajko,
łyżka posiekanego szczypiorku,
szczypta soli
kolorowy pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:
Jajko gotujemy na twardo. Kroimy w małą kostkę. Dodajemy pozostałe składniki. Rozgniatany widelcem.
Przed podaniem posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.


Deser Oreo

Deser mascarpone z bitą śmietaną i ciasteczkami oreo. Słodki, lekko chrupiący i baaaardzo kaloryczny ;)

Składniki:
125 g sera mascarpone
150-160 g śmietany 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
12 cisteczek Oreo

Przygotowanie:
Ciasteczka kruszmy. Połowę wsypujemy na dno szklanek/kieliszków.
Śmietanę ubijamy przez około 3-4 minuty wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser, zmiejszamy obroty i miksujemy aż masa będzie gładka.
Wykładamy ją na ciasteczka. Posypujemy pozostałymi Oreo, wkładamy na godzinę do lodówki.


Kotlet z grzybami i serem

Zwykły kotlet schabowy dzięki dodatkowi grzybów z cebulą i sera staje się bardzo sycącym daniem obiadowym. Świetnie smakuje podany z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami.

Składniki:
schab bez kości - około 400 - 450g (4 sztuki),
jajko,
bułka tarta,
sól, pieprz,
olej,
250 g obgotowanych grzybów (podgrzybki, maślaki lub inne ulubione),
łyżka masła,
średniej wielkości cebula,
ser żółty

Przygotowanie:
Ser ściemy na grubych oczkach na tartce.
Cebulę oraz grzyby kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła do zeszklenia się cebuli.
Schab rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron.
Panierujemy najpierw w roztzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na oleju z jednej strony, przewramy, dodajemy grzyby z cebulą i posypujemy serem. Zmniejszamy gaz, przkrywamy, smażymy do roztopienia się sera.