Torcik z truskawkami

Składniki:

ciasto:
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

warstwa z budyniu:
mleko
budyń śmietankowy

warstwa z galaretki
galaretka truskawkowa
pół kilograma truskawek

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Zwiększamy obroty i dodajemy po żółtku, następnie stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Pieczemy w tortownicy przez około 15-18 min w temperaturze 170 stopni.

Budyń przygotować jak na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością mleka (około 3/4 tego co na opakowaniu).

Galaretkę rozrabiamy w wodzie ( również w mniejszej ilości jak na opakowaniu).

Gdy już budyń będzie zimny wykładamy na ciasto, na nim układamy całe truskawki i tężejącą galaretkę.

Smacznego:)


Komentarze

  1. Ooo! Ależ apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty się kiedyś doigrasz!!!
    Jak ja mam dbać o ilię i trzymać dietę jak takie pyszne przepisy czytam???
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj czasami można pozwolić sobie na taką małą przyjemność:)

      Usuń
  3. wszystko z truskawkami biorę w ciemno;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lenko ale mi apetytu narobiłaś :))
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec