Składniki:
ciasto:
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
warstwa z budyniu:
mleko
budyń śmietankowy
warstwa z galaretki
galaretka truskawkowa
pół kilograma truskawek
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Zwiększamy obroty i dodajemy po żółtku, następnie stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Pieczemy w tortownicy przez około 15-18 min w temperaturze 170 stopni.
Budyń przygotować jak na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością mleka (około 3/4 tego co na opakowaniu).
Galaretkę rozrabiamy w wodzie ( również w mniejszej ilości jak na opakowaniu).
Gdy już budyń będzie zimny wykładamy na ciasto, na nim układamy całe truskawki i tężejącą galaretkę.
Smacznego:)
Ooo! Ależ apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTy się kiedyś doigrasz!!!
OdpowiedzUsuńJak ja mam dbać o ilię i trzymać dietę jak takie pyszne przepisy czytam???
Pozdrawiam
Oj czasami można pozwolić sobie na taką małą przyjemność:)
Usuńwszystko z truskawkami biorę w ciemno;)
OdpowiedzUsuńLenko ale mi apetytu narobiłaś :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.