30 maja 2014

Słodko-pikantny łosoś z grilla

Pikantny - od ostrej papryczki, a słodki od truskawek...


Składniki: (na 4 osoby)

  • około 450 -500 g łososia świeżego norweskiego
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka ostrej papryczki w proszku
  • garść łuskanego słonecznik
  • kilka truskawek
  • rukola - około 100g
  • i koperek do ozdoby

Przygotowanie:
3/4 soku z cytryny mieszamy z olejem i przyprawami. Łososia podzielonego na 4 kawałki smarujemy marynatą i ostawiamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie podprażamy słonecznik na patelni i kroimy truskawki.
Zamarynowanego łososia grillujemy około 10-12 minut w folii aluminiowej.
Rukolę rozkładamy na talerzach, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy słonecznikiem, układamy truskawki i naszego soczystego, mięciutkiego, pikantnego łososia i dekorujemy koperkiem!


Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Pyszny, uwielbiam słodko-pikantne specjały :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do udziału w konkursie http://www.meskiwypas.pl/meskie-grillowanie-konkurs/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...