17 lutego 2015

Krem ze szpinaku z nutą pomarańczy i serem feta

Bardzo szybka w przygotowaniu, zaskakuje intensywnym zielonym kolorem i wyczuwalnym smakiem pomarańczy.

Składniki:
litr bulionu
500g mrożonego szpinaku (liści)
starta skórka z całej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
mały ząbek czosnku
1 ziemniak
ser feta
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaka obieramy ze skóry, kroimy w kostkę wrzucamy do bulionu. Do wrzącego bulionu wrzucamy następnie szpinak.Gotujemy krótko - około 7-10minut. Dodajemy skórkę z pomarańczy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z pomarańczy, szczyptę pieprzu.
Blendujemy na gładką masę.
Podajemy z serem feta.



ZUPA KREM

6 komentarzy:

  1. Ja do brokułowej daję sok z cytryny więc z pomarańczą też musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze szpinaku jeszcze zupy nie robiłam...ale mam ochotę poeksperymentować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor obłędny i zapewne smak :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie szpinaku i pomarańczu testowałam tylko w koktajlu, w zupie to dla mnie nowość - na pewno zbadam sprawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. super innowacja, pierwsze słysze ale wygląda zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...