2 lutego 2015

Zupa krem buraczany

Chociaż szczerze powiedziawszy buraczki nie należą do moich ulubionych warzyw, to nawet ja byłam pod wrażeniem smaku tej zupy! Gęsta, treściwa i smaczna. Gorąco polecam!

Składniki:
1 kg buraków,
0,5 kg ziemniaków,
dwie duże marchewki,
łyżeczka octu lub soku z cytryny,
ok 1 l bulionu,
sól, pieprz,
jogurt grecki,
natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, Gotujemy w bulionie do miękkości - około 50 minut. Dodajemy łyżeczkę octu lub cytryny i gotujemy jeszcze 3 minuty. Blendujemy na gładką masę - gdyby była zbyt gęsta dodajemy przegotowaną wodę lub bulion. Doprawiamy sól i pieprz do smaku.
Podajemy z jogurtem greckim i natką pietruszki.

Smacznego!



Zimowy ObiadZUPA KREM

3 komentarze:

  1. uwielbiam buraczki zatem to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Porywam pomysł - prosto i efektownie:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś, ale z samych buraków. Ciekawa jestem smaku Twojej zupki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...