21 marca 2015

Babka zebra

Składniki:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
125 g margaryny
jajko
1/4 szklanki mleka+ 2-3 łyżki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao


Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wbijamy jajko i stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mleko. Musimy uzyskać jednolitą masę, gęstej naleśnikowej konsystencji.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i 2-3 łyżki mleka, mieszamy.
Wykładamy do formy na przemian wg uznania raz jasną masę raz ciemną - zawsze wyjdzie nam niepowtarzalny wzór.
Pieczemy w silikonowej formie około 30-35minut w temp. 190stopni, do tzw. "suchego patyczka".

Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...