Senik z musem brzoskwiniowym

Sernik jest bardzo delikatny, wilgotny a piękny kolor zawdzięcza brzoskwiniom.

Składniki:
1kg sera twarogowego,
1 1/2 szklanki  cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 jajka
8 połówek brzoskwiń z puszki w syropie,
szklanka mąki,
125g masła,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Mąkę, pół szklanki cukru, masło i proszek do pieczenia łączmy razem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30minut do lodówki.
Następnie wykładamy ciastem spód do tortownicy i podpiekamy przez 25 minut w temp. 180 stopni.

Brzoskwinie (bez syropu) miksujemy na gładką masę.

Ser twarogowy łączymy ze szklanką cukru, jajkami, mąką ziemniaczaną i 3/4 musu brzoskwiniowego. Dokładnie mieszamy.

Wykładamy na spód, z pozostałej części musu robimy kleksy na wierzchu sernika.
Pieczemy ok  80 minut w temp. 160 stopni.
Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Komentarze

  1. Rewelacja! Zapisuję i wkrótce na pewno zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardo lubie sernik z brzoskwiniami a w wersji z musem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za kawałek sernika to ja bym się dała pokroić :)
    A ten z musem to już w ogóle - poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ser z wiaderka może być.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz