27 lipca 2016

Pieczony schab ze śliwkami

Połączenie mięsa i owoców zawsze smakuje doskonale! Schab wyszedł soczysty, wyrazisty w smaku dzięki przyprawom i lekko słodki dzięki śliwkom. Można podawać go jak mięso do dania głównego na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno jako przekąska.

Składniki:
ok 1 kg schabu,
200 g śliwek suszonych,
2 łyżki majeranku,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki chili w proszku,
3 ząbki czosnku,
2-3 łyżki oleju,
pół łyżeczki soli,
szczypta pieprzu czarnego mielonego.

Przygotowanie:
Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu.
Za pomocą dużego noża robimy otwór na śliwki w schabie po środku po długości (nie rozcinamy go do końca!).
W małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso z każdej strony - także w środku.
Przekładamy do większej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny, aby mięso "się przygryzło" i dobrze przeszło przyprawami.
Do wykonanego wcześniej otworu wkładamy owoce - muszą myć ciasno włożone - najlepiej z obu stron mięsa.
Za pomocą nitki wiążemy mięso, aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia - można jeszcze dodatkowo zabezpieczyć je na końcach wykałaczkami.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym godzinę w temp. 200 stopni pod przykryciem. Po około 50 minutach możemy zdjąć pokrywkę.





4 komentarze:

  1. bardzo bardzo klasyczne a przy tym świetne smakowo mięcho :)
    U mnie must have na każde święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mnie się zachciało takiego mięska w środku lata! :)

      Usuń
  2. Iście wykwintne danie, u nas zawsze na ważnych uroczystosciach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie połączenia bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...