Duża, miękka i wilgotna babka idealna na Wielkanoc. Łatwa w wykonaniu i zawsze wychodzi. Dla uzyskania bardziej różowego koloru w malinowym smaku można dodać niewielką ilość czerwonego barwnika spożywczego, ale i bez tego babka dobrze smakuje :)
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju,
6 jajek,
1 1/2 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
kisiel malinowy,
szczypta soli
lukier:
5 łyżek cukru pudru
łyżka wody,
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując.
Dodajemy żółtka, stopniowo mąkę i olej.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, trzecia pozostaje bez mian.
Wykładamy ciasto do formy na babkę: jasną masę, masę z kiślem, a na końcu z kakao.
Przecinamy raz lekko ciasto po środku wokół komina - dzięki temu masa będzie ładnie wyglądała po upieczeniu.
Pieczemy około 65-70 minut w temp. 180 stopni.
Babkę po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i strudzimy w formie.
Gdy babka całkiem ostygnie przekładamy ją na talerz i lukrujemy (mieszamy cukier puder z wodą oraz sokiem z cytryny).
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju,
6 jajek,
1 1/2 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
kisiel malinowy,
szczypta soli
lukier:
5 łyżek cukru pudru
łyżka wody,
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując.
Dodajemy żółtka, stopniowo mąkę i olej.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, trzecia pozostaje bez mian.
Wykładamy ciasto do formy na babkę: jasną masę, masę z kiślem, a na końcu z kakao.
Przecinamy raz lekko ciasto po środku wokół komina - dzięki temu masa będzie ładnie wyglądała po upieczeniu.
Pieczemy około 65-70 minut w temp. 180 stopni.
Babkę po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i strudzimy w formie.
Gdy babka całkiem ostygnie przekładamy ją na talerz i lukrujemy (mieszamy cukier puder z wodą oraz sokiem z cytryny).
Pyszna babka :)
OdpowiedzUsuńKisiel czy budyń? W składnikach jest budyń w opisie kisiel...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oczywiście kisiel - dziękuję za uważne czytanie 😊
Usuń