24 lipca 2017

Ciasto Kubanka

Ciasto składa się z kilku warstw: biszkoptu, masy śmietanowej, masy z nutellą, herbatników i lekko kwaśnego dżemu z porzeczek. Jedno z lepszych ciast jakie robiłam.

Składniki:

biszkopt:
8 jajek
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
łyżka oleju
szczypta soli

masa z Nutellą:
2 szklanki mleka,
3 łyżki mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki Nutelli
250 g masła

masa śmietanowa:
600 g śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix

dodatkowo:
dżem (u mnie porzeczkowy),
2 duże opakowania herbatników,
kakao do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę wraz ze szczypta soli. Dodajemy cukier cały czas miksując.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka oraz olej.
Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Masa z Nutellą:
Do 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagrzewamy. Dodajemy to wymieszane z mąkami i gotujemy aż zgęstnieje - mieszając, żeby nie przywarło. Studzimy.
Masło ucieramy na puszustą masę. Dodajemy stopniowo masę budyniową i Nutellę. Miksujemy na gładką masę.

Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy razem z cukrem i śmkietan fix.

Dla wzmocnienia smaku możemy nasączyć biszkopt rumem.

Na wystudzony biskopt wykładamy masę z Nutellą, następnie warstwę herbatników, dżem i drugą warstwę herbatników na końcu masę śmietanową. Posypujemy kakao.
Wstawiamy do lodówki na 12 godzin, aby ciasto stęało i "się przegryzło".



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...