Czekoladowo - brzoskwiniowa krówka bez pieczenia

Uwielbiam takie ciasta, których przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Słodka krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi!


Składniki:
ok 200 g kakaowych herbatników,
3 szklanki mleka,
2 budynie waniliowe bez cukru,
2 galaretki brzoskwiniowe,
3 łyżeczki cukru,
200 g masła,
masa krówkowa kakaowa 460g,
6 łyżek wiórek kokosowych

Przygotowanie:
W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Gdy będzie już ciepłe dodajemy budynie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretki. Dokladnie mieszamy, aby wszystko się równomiernie połączyło. Podgrzewamy na małym gazie jeszcze kilka chwil.
Masę studzimy.

W tym czasie układamy pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. Na rogrzaną patelnie dajemy wiórki koksowe, podrzewamy mieszając do uzyskania lekko złocistego koloru.

Gdy masa budyniowo - galaretkowa będzie całkowicie zimna, dodajemy stopniowo masło. Używając miksera, mieszamy do połączenia się składników. 

Wykładamy na herbatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na których rozsarowujemy masę krówkową i posypujemy wiórkami.
Wkładamy do lodówki na noc, aby masa dobrze stężała, a herbarniki zmiękły.



Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec