Kulki z mięsa mielonego z warzywami - kolorową papryką, pomidorami, cebulą, cukinią, pieczarkami, ogórkami, w lekko słodko - pikantnym sosie. Duża porcja! Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 2 papryki czerwone, 2 papryki żółte, średnia cukinia, 2 duże cebule, 250g pieczarek, 10 ogórków konserwowych tzw. korniszonów, pomidory w puszce, 3/4 szklanki ketchupu łagodnego (u mnie z pomidorów malinowych), 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka czosnku w proszku - lub ząbek świeżego, 2 jajka, 4 płaskie łyżki bułki tartej, masło. Przygotowanie: Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, słodką paprykę w proszku, szczyptę pieprzu, czosnek (świeży należy przecisnąć przez praskę) , jajka oraz bułkę tartą. Mieszamy razem aż się wszystko dobrze połączy. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż kulki będą zarumienione...
Wszystko wygląda bardzo apetycznie, zwłaszcza jajka. :)
OdpowiedzUsuńLenko ślicznie i smacznie, a ile pysznego ciasta było - szkoda, że mnie tam nie było :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Czyli bardziej na słodko widzę. A mnie interesuje najbardziej ten pasztecik, no i z czym te jajka były? Na pewno widzę kilka z buraczkami.
OdpowiedzUsuńPasztecik jest od daaaalekiej rodziny ze wsi:) domowy i pyszny:) i zrobiony oczywiście z wątróbki i bodajże wieprzowiny, jak dobrze pamiętam:)
UsuńAle pyszności! Mnie też bardzo ciekawią te faszerowane jajka :)
OdpowiedzUsuńA jajeczka faszerowane są chrzanem i serem (przepis na blogu), następne z ćwikłą, część jest po prostu z majonezem i majerankiem, a część z ogórkiem kiszonym. I te ostatnie smakowały najlepiej:D
UsuńWow, o faszerowaniu jajek ogórkiem kiszonym nie pomyślałam, a przecież tak lubię te ogórki... Wypróbuję!
Usuń