Rolada śniadaniowa do chleba

Jedząc kanapki lubię mieć na chlebie wszystkiego po trochu: wędliny, sera, pomidora, papryki itd. I dlatego też wpadłam na pomysł zrobienia mini rolady.
Nadaje się do chleba, ale i też jako osobna przekąska.

Składniki:

3 duże plastry szynki - najlepiej drobiowej
jajko ugotowane na twardo
4 plasterki sera żółtego
5 plastrów pomidora
ok 20 g papryki czerwonej
10 plasterków ogórka zielonego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, wegeta, papryczka w proszku ostra
Przygotowanie:

Jajko dzielimy na 4 części, plastry pomidora na 3, ogórka na 2, paprykę kroimy na paski, tak samo ja ser, natkę pietruszki drobno siekamy.

Na foli aluminiowej lub spożywczej, układamy plastry szynki, tak, żeby lekko na siebie nachodziły. Wzdłuż szynki przez jej środek układamy jajko, ser, pomidora, paprykę, ogórka. Posypujemy natką pietruszki, solą, pieprzem, wegetą i papryczką w proszku. 

Tak przygotowaną szynkę zawijamy w roladę dociskając, żeby się nie rozwinęła.

Wkładamy do lodówki na kilka minut.
Wbijamy małe wykałaczki w naszą roladę i kroimy bezpośrednio przed podaniem.


 
Przepis dodaję do akcji:







Komentarze

Prześlij komentarz