Schab wieprzowy ze smażonymi buraczkami i ziemniakami


Składniki:

4 schaby wieprzowe (wielkości 3/4dłoni)
3 duże buraki
ziemniaki (wg uznania)
jajko
ok 70 g bułki tartej
sól, pieprz, majeranek, cukier

Przygotowanie:

Schaby dzielimy na 4 równe plastry. Lekko je rozbijamy.
Następnie obtaczamy w rozbitym jajku wymieszanym ze szczyptą soli, pieprzu i majeranku.
Potem z obu stron pokrywamy kotlety bułką tartą.
Smażymy z obu stron na złocisto - brązowy kolor.

Buraki obieramy i gotujemy. Gdy będą prawie miękkie studzimy i ścieramy na tartce na dużych oczkach.
Wrzucamy na patelnie, dodajemy około łyżkę cukru, pieprz, sól do smaku (dość dużo).
Smażymy do całkowitej miękkości buraczków na łyżeczce oleju maksymalnie.

Podajemy z ziemniakami.

Smacznego:)




Komentarze

  1. Za mięsem akurat nie szaleję, ale zdjęcie fajne z tulipankiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mi się tak wydaje, że mięsko z kwiatami tak od razu milej, i smaczniej wygląda:)

      Usuń
  2. Oj tak, sprawdzony sposób, zawsze trafiony. Przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki obiad zawsze musi być dobry, a z tymi pięknymi tulipanami smakuje wybornie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam takiego klasycznego obiadu, a czasem lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami warto zjeść coś tradycyjnego:) chociażby dlatego, żeby docenić innowacyjność tych samych potraw w nowych odsłonach:)

      Usuń
  5. Prawda, to jeden z najbardziej uniwersalnych, lubianych chyba przez wszystkich, zestawów obiadowych. Ja zwłaszcza na buraczki mam wielkieeeego smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polski schabowy i buraczki zawsze się sprawdzają:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec