Składniki:
4 schaby wieprzowe (wielkości 3/4dłoni)
3 duże buraki
ziemniaki (wg uznania)
jajko
ok 70 g bułki tartej
sól, pieprz, majeranek, cukier
Przygotowanie:
Schaby dzielimy na 4 równe plastry. Lekko je rozbijamy.
Następnie obtaczamy w rozbitym jajku wymieszanym ze szczyptą soli, pieprzu i majeranku.
Potem z obu stron pokrywamy kotlety bułką tartą.
Smażymy z obu stron na złocisto - brązowy kolor.
Buraki obieramy i gotujemy. Gdy będą prawie miękkie studzimy i ścieramy na tartce na dużych oczkach.
Wrzucamy na patelnie, dodajemy około łyżkę cukru, pieprz, sól do smaku (dość dużo).
Smażymy do całkowitej miękkości buraczków na łyżeczce oleju maksymalnie.
Podajemy z ziemniakami.
Smacznego:)
Za mięsem akurat nie szaleję, ale zdjęcie fajne z tulipankiem :)
OdpowiedzUsuńteż mi się tak wydaje, że mięsko z kwiatami tak od razu milej, i smaczniej wygląda:)
UsuńOj tak, sprawdzony sposób, zawsze trafiony. Przepyszny!
OdpowiedzUsuńTaki obiad zawsze musi być dobry, a z tymi pięknymi tulipanami smakuje wybornie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego klasycznego obiadu, a czasem lubię :)
OdpowiedzUsuńCzasami warto zjeść coś tradycyjnego:) chociażby dlatego, żeby docenić innowacyjność tych samych potraw w nowych odsłonach:)
UsuńPrawda, to jeden z najbardziej uniwersalnych, lubianych chyba przez wszystkich, zestawów obiadowych. Ja zwłaszcza na buraczki mam wielkieeeego smaka :)
OdpowiedzUsuńPolski schabowy i buraczki zawsze się sprawdzają:)
OdpowiedzUsuń