Metodą prób i błędów, w końcu udało mi się upiec chleb, z kruchą skórką i mięciutkim środkiem.
Składniki:
2 szklanki mąki żytniej typ 2000,
szklanka mąki pszennej typ 650,
1/3 paczki droższy świeżych,
szklanka ciepłej wody,
łyżka soli
łyżeczka cukru,
łyżka oleju,
2 łyżki siemienia lnianego,
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej cukier i droższe. Przykryć ściereczką na około 30 minut.
Z mąki żytniej i pszennej ułożyć kopczyk, dodać sól, siemie i olej. Gdy droższe będą już gotowe wlać i wyrobić na elastyczne ciasro, które będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub ciepłej wody.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem w ciemnym, ciepłym miejscu.
Formę 28 cm wysmarować tłuszczem, bardzo cieniutko opruszyć mąką.
Gdy ciasto będzie wyrośnięte: należy potraktoać je z siłą :) tzn. zdecydowanie wbić pięść w środek - ciasto opadnie, uformować bochenek, zrobić nacięcia i posypać ziarnem.
Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni, nastepnie wodą lekko spryskać ciasto, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 40 minut, aż nabierze lekko złotego koloru. (dla uzyskania lepszego efektu można posmarować przed pieczeniem jajkiem).
Jeszcze ciepły smakuje równie dobrze jak nastepnego dnia na zimno.
Składniki:
2 szklanki mąki żytniej typ 2000,
szklanka mąki pszennej typ 650,
1/3 paczki droższy świeżych,
szklanka ciepłej wody,
łyżka soli
łyżeczka cukru,
łyżka oleju,
2 łyżki siemienia lnianego,
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej cukier i droższe. Przykryć ściereczką na około 30 minut.
Z mąki żytniej i pszennej ułożyć kopczyk, dodać sól, siemie i olej. Gdy droższe będą już gotowe wlać i wyrobić na elastyczne ciasro, które będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub ciepłej wody.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem w ciemnym, ciepłym miejscu.
Formę 28 cm wysmarować tłuszczem, bardzo cieniutko opruszyć mąką.
Gdy ciasto będzie wyrośnięte: należy potraktoać je z siłą :) tzn. zdecydowanie wbić pięść w środek - ciasto opadnie, uformować bochenek, zrobić nacięcia i posypać ziarnem.
Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni, nastepnie wodą lekko spryskać ciasto, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 40 minut, aż nabierze lekko złotego koloru. (dla uzyskania lepszego efektu można posmarować przed pieczeniem jajkiem).
Jeszcze ciepły smakuje równie dobrze jak nastepnego dnia na zimno.
Smacznego!
Dodaję do akcji:
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chleby z chrupiącą skórką :)
OdpowiedzUsuń