Placki dyniowe z kurkumą i imbirem

I z naszej dyni "wyrosły" smakowite placki dyniowe.

Składniki:
  • jedna średniej wielkości dynia
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka soli, szczypta pieprzu
  • jajko
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynię wydrążyć, obraną ze skóry zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać starty na małych oczkach imbir i pozostałe składniki.
Wymieszać wszystko - konsystencja jak na placki ziemniaczane.
Nakładamy łyżką na rozgrzany olej i formujemy małe placki. Smażymy z obydwu stron na rumiano.
Mi wyszło około 20 sztuk

Świetnie smakują np. z sosem czosnkowym.

Smacznego!


A tak wyglądała na chwilę przed tym zanim stała się plackiem;)


Komentarze