I z naszej dyni "wyrosły" smakowite placki dyniowe.
Składniki:
Dynię wydrążyć, obraną ze skóry zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać starty na małych oczkach imbir i pozostałe składniki.
Wymieszać wszystko - konsystencja jak na placki ziemniaczane.
Nakładamy łyżką na rozgrzany olej i formujemy małe placki. Smażymy z obydwu stron na rumiano.
Mi wyszło około 20 sztuk
Świetnie smakują np. z sosem czosnkowym.
Składniki:
- jedna średniej wielkości dynia
- łyżeczka kurkumy
- 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka soli, szczypta pieprzu
- jajko
- olej do smażenia
Dynię wydrążyć, obraną ze skóry zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać starty na małych oczkach imbir i pozostałe składniki.
Wymieszać wszystko - konsystencja jak na placki ziemniaczane.
Nakładamy łyżką na rozgrzany olej i formujemy małe placki. Smażymy z obydwu stron na rumiano.
Mi wyszło około 20 sztuk
Świetnie smakują np. z sosem czosnkowym.
Smacznego!
A tak wyglądała na chwilę przed tym zanim stała się plackiem;)
Komentarze
Prześlij komentarz