Przejdź do głównej zawartości

Sernik w 5 minut

Ostatnio dość popularne stały się ciasteczka z mikro w 1 minutę. Jadłam i jakoś nie zachwyciły mnie zbytnio. Spróbowałam natomiast sernika w 5 minut. I jestem nawet pozytywnie zaskoczona. Nie był za słodki (wybrałam smak wiśniowy), lekko puszysty - całkiem smaczny jak na takie gotowe danie.
Moja ocena:7 /10.


Komentarze

  1. Jadłam waniliowy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Smaczny.
    Ale ten skład :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no skład wiadomo, sama chemia... ale ja lubię czasami spróbować takich nowości z gotowców.
      Rzeczą oczywistą powinno być, że nie jada się tego co dziennie, tylko raz na jakiś czas:)

      Usuń
  2. A dla był to zupełny niewypał! Okropnie słodki i ma chemiczny smak :/ Na pewno już nigdy go nie kupię :/

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować, wygląda całkiem apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten waniliowy był według mnie pyszny, ale jakoś nie kusi mnie, żeby spróbować innych ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Sałatka ziemniaczana z jajkiem, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką, dużą ilością koperku oraz jogurtem naturalnym. Porcja dla dwóch osób, pyszny posiłek na kolację lub do pracy. To także dobry pomysł na wykorzystanie "resztek" z lodówki ;)
Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki, duży ogórek małosolny, 2 duże rzodkiewki, 2 jajka, 4 - 5 łyżeczek jogurtu naturalnego, świeży koperek - około 1/3 dużego pęczku, świeżo mielony pieprz, szczypta soli
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy aż będą miękkie - ale nie rozgotowujemy. Ziemniaki muszą się dać kroić w kostkę. Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Rzodkiewkę, ogórka, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki układamy na talerzu, dodajemy jogurt, posypujemy koperkiem oraz solimy i dodajemy pieprz.

Truskawkowa jogurtowa babka bez pieczenia

Nie ma chyba łatwiejszej babeczki w przygotowaniu,a na upalne dni taki deser jest idealny i orzeźwiający.

Składniki:
600 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 galaretki truskawkowe
500 g truskawek

Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy.
Truskawki kroimy w kostkę.
Do jogurtu dodajemy stopniowo galaretkę i truskawki.
Przekładamy do formy.
Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.


Grillowany kurczak z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Pikantna marynata do kurczaka, z suszonymi pomidorami, bazylią, oregano i 200% CZOSNKU! Sprawdzi się jako danie obiadowe podane z naturalnym ryżem i warzywami, ale także na tradycyjnego grilla.



Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka, 3 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, szczypta soli
Przygotowanie: Czosnek wyciskamy przez praskę. Piersi z kurczaka dzielimy na 4 filety. Smarujemy je czosnkiem. Wszystkie przyprawy mieszamy razem - dodajemy do kurczaka i wcieramy w niego. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie wkładamy na rozgrzany grill - po około 3-5 minut z każdej strony w zależności od grubości mięsa (z wierzchu lekko zarumienione, w środku soczyste, ale nie surowe)

Deser owocowo - ciasteczkowy

Szybki, zimny deser z dużą ilością owoców i chrupiących ciasteczek.



Składniki:
(na dwie porcje)
200 g serka mascarpone,
350 g jogurtu greckiego,
łyżka cukru,
ok 80 g malin,
100 g borówek amerykańskich,
kiwi,
4-5 dużych truskawek,
kilka listków melisy,
10 ciasteczek owsianych

Przygotowanie:
Serek mieszamy z jogurtem i cukrem.
Ciasteczka owsiane kruszymy.
Kiwi kroimy na 4 plasterki - resztę w drobną kostkę.
Truskawki w plasterki.

Na dno kieliszka/szklanki wykładamy 2-3 łyżki masy serowo - jogutowej. Posypujemy ciasteczkami. Do ścianek przykładamy po 2 plastry kiwi, następnie po 2 łyżki masy, na której układamy borówki, truskawki i przykrywamy ostatnią łyżką masy, na której układamy maliny, kilka borówek, pokrojone w kostkę kiwi oraz kawałek truskawki i listek melisy.
Wkładamy na lodówki na 30 - 40 minut, aby się schłodził.


Czekoladowo - brzoskwiniowa krówka bez pieczenia

Uwielbiam takie ciasta, których przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Słodka krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi!


Składniki: ok 200 g kakaowych herbatników, 3 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 2 galaretki brzoskwiniowe, 3 łyżeczki cukru, 200 g masła, masa krówkowa kakaowa 460g, 6 łyżek wiórek kokosowych
Przygotowanie: W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Gdy będzie już ciepłe dodajemy budynie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretki. Dokladnie mieszamy, aby wszystko się równomiernie połączyło. Podgrzewamy na małym gazie jeszcze kilka chwil. Masę studzimy.
W tym czasie układamy pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. Na rogrzaną patelnie dajemy wiórki koksowe, podrzewamy mieszając do uzyskania lekko złocistego koloru.
Gdy masa budyniowo - galaretkowa będzie całkowicie zimna, dodajemy stopniowo masło. Używając miksera, mieszamy do połączenia…

Deser Oreo

Deser mascarpone z bitą śmietaną i ciasteczkami oreo. Słodki, lekko chrupiący i baaaardzo kaloryczny ;)

Składniki:
125 g sera mascarpone
150-160 g śmietany 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
12 cisteczek Oreo

Przygotowanie:
Ciasteczka kruszmy. Połowę wsypujemy na dno szklanek/kieliszków.
Śmietanę ubijamy przez około 3-4 minuty wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser, zmiejszamy obroty i miksujemy aż masa będzie gładka.
Wykładamy ją na ciasteczka. Posypujemy pozostałymi Oreo, wkładamy na godzinę do lodówki.