Bardzo szybka w przygotowaniu, zaskakuje intensywnym zielonym kolorem i wyczuwalnym smakiem pomarańczy.
Składniki:
litr bulionu
500g mrożonego szpinaku (liści)
starta skórka z całej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
mały ząbek czosnku
1 ziemniak
ser feta
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaka obieramy ze skóry, kroimy w kostkę wrzucamy do bulionu. Do wrzącego bulionu wrzucamy następnie szpinak.Gotujemy krótko - około 7-10minut. Dodajemy skórkę z pomarańczy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z pomarańczy, szczyptę pieprzu.
Blendujemy na gładką masę.
Podajemy z serem feta.
Składniki:
litr bulionu
500g mrożonego szpinaku (liści)
starta skórka z całej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
mały ząbek czosnku
1 ziemniak
ser feta
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaka obieramy ze skóry, kroimy w kostkę wrzucamy do bulionu. Do wrzącego bulionu wrzucamy następnie szpinak.Gotujemy krótko - około 7-10minut. Dodajemy skórkę z pomarańczy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z pomarańczy, szczyptę pieprzu.
Blendujemy na gładką masę.
Podajemy z serem feta.
Ja do brokułowej daję sok z cytryny więc z pomarańczą też musi być przepyszna!
OdpowiedzUsuńZe szpinaku jeszcze zupy nie robiłam...ale mam ochotę poeksperymentować;)
OdpowiedzUsuńKolor obłędny i zapewne smak :))
OdpowiedzUsuńświetny krem, nietypowy! :)
OdpowiedzUsuńPołączenie szpinaku i pomarańczu testowałam tylko w koktajlu, w zupie to dla mnie nowość - na pewno zbadam sprawę ;)
OdpowiedzUsuńsuper innowacja, pierwsze słysze ale wygląda zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuń