Gdy zobaczyłam ten przepis Andrzeja Polana w jednym z programów telewizyjnych - od razu wiedziałam, że muszę to zrobić!
Ciekawe połączenie mięsa z ciastem francuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową.
Lekko zmodyfikowane. Polecam!
Składniki:
3 kiełbasy białe (ugotowane),
ciasto francuskie,
kawałek pora,
pół pęczka szczypiorku,
3 łyżki prażonych jabłek,
majeranek,
sól, pieprz ,
jajko + 2 łyżki mleka
łyżka masła
3 łyżki porzeczek,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Por kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek, sól pieprz. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.
Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko nacinamy.
Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 200 stopni - aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Porzeczki podgrzewamy wraz z miodem. Dodajemy musztardę i rozdrabniamy.
Podajemy na talerzu wraz ze strudlem.
Ciekawe połączenie mięsa z ciastem francuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową.
Lekko zmodyfikowane. Polecam!
Składniki:
3 kiełbasy białe (ugotowane),
ciasto francuskie,
kawałek pora,
pół pęczka szczypiorku,
3 łyżki prażonych jabłek,
majeranek,
sól, pieprz ,
jajko + 2 łyżki mleka
łyżka masła
3 łyżki porzeczek,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Por kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek, sól pieprz. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.
Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko nacinamy.
Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 200 stopni - aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Porzeczki podgrzewamy wraz z miodem. Dodajemy musztardę i rozdrabniamy.
Podajemy na talerzu wraz ze strudlem.
Smacznego!
bardzo niebanalne połączenie, ciekawie Ci to wyszło :)
OdpowiedzUsuń