Maj to dla mnie otwarcie sezonu grillowego. Chociaż najchętniej sięgam po tradycyjne kiełbaski, to czasami lubię też zjeść coś innego - jak szaszłyki.
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
10 pieczarek,
papryka czerwona,
duża cebula,
mieszanka przypraw do grilla (papryka czerwona słodka - 2 łyżeczki, pieprz kolorowy świeżo zmielony - ilość zależy od tego jak bardzo pikantną przyprawę chce się uzyskać, sól-płaska łyżeczka, curry szczypta)
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na 4 części, cebulę dzielimy na warstwy, które kroimy na większe kawałki, paprykę i kurczaka w większą kostkę.
Mięso posypujemy obficie przyprawami.
Na patyk nadziewamy kolejno: pieczarkę, cebulę, kurczaka, paprykę,pozostawiając po ok 2 cm z każdej strony patyczka.
Posypujemy mieszanką przypraw cały szaszłyk już na grillu.
Grilujemy po kilka minut z każdej ze stron.
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
10 pieczarek,
papryka czerwona,
duża cebula,
mieszanka przypraw do grilla (papryka czerwona słodka - 2 łyżeczki, pieprz kolorowy świeżo zmielony - ilość zależy od tego jak bardzo pikantną przyprawę chce się uzyskać, sól-płaska łyżeczka, curry szczypta)
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na 4 części, cebulę dzielimy na warstwy, które kroimy na większe kawałki, paprykę i kurczaka w większą kostkę.
Mięso posypujemy obficie przyprawami.
Na patyk nadziewamy kolejno: pieczarkę, cebulę, kurczaka, paprykę,pozostawiając po ok 2 cm z każdej strony patyczka.
Posypujemy mieszanką przypraw cały szaszłyk już na grillu.
Grilujemy po kilka minut z każdej ze stron.
szaszłyki to to co na gruillu lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńPychota :) jak grilla nie lubię, tak to uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne!!!
OdpowiedzUsuńŚwietna odmiana od karkówki i kiełbasy :D
OdpowiedzUsuń