Słodko-pikantna przekąska z ciecierzycy

Fajna lekko chrupiąca przekąska, zdrowa alternatywa dla chipsów, paluszków czy solonych orzeszków. Robiłam pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni!

Składniki:
250g ciecierzycy,
łyżeczka soli,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
łyżeczka chilli w proszku

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy w wodzie całą noc. Odsączamy i przelewamy zimną wodą.
Gotujemy około 30-40 minut. Pod koniec dodajemy sól.
Odcedzamy.
Wkładamy do miseczki i dokładnie posypujemy przyprawiamy.
Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 10minut.


Komentarze

  1. pyszności, taką przekąskę można podjadać z apetytem przez cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, choć muszę uważać by nie zjeść za dużo, bo jest mi potem okropnie ciężko. Więc wymyśliłam sobie, że jem ją jedynie jako dodatek do sałatki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec